Parove koji viču i bacaju stvari bračni terapeuti nazivaju kraljevima drame. Pozitivna strana takve svađe jeste što izbacite svu ljutnju, ali mana jeste u takvoj eksploziji osećanja mogu na videlo izaći stvari koje niste hteli da kažete.

Dramatični duo

Nema sumnje da u ovoj vezi ima puno strasti, ali postoji i tako puno drame. Kad se stvari zakomplikuju niko nije siguran. Dobra vest je da redovno iz sebe izbacujete ljutnju, stres i druge negativne osećaje. Loša vest je da su stvari toliko eksplozivne da se možda nikada nećete zaista pozabaviti pravim problemima.

Mi se ne svađamo

Ovakvom izjavom samo pokazujete da zaboravljate sopstvene potrebe zbog partnera. Povremeno je dobro da preispitate sebe i zapitati se da li se slažete sa svime što ste odlučili kao par. Ako se nikad ne svađate, time samo potvrđujete da nemate izgrađeni individusalni identitet već sebe poistovećujete s vezom, tvrde bračni terapeuti.

Analitičari

Ovaj par pomno analizira i najmanju sitnicu zbog toga se često umesto na pozitivne strane fokusira isključivo na negativne. Zbog toga teško nalaze rešenje za svoje probleme koji umesto da nestanu samo se povećavaju. Takav pristup često prati osuđivanje, stoga je bolje prvo pitati partnera što je svojim činom mislio umesto da isto pretpostavljate. To rađa dijalog i otklanja sumnju koja može izroditi novu svađu.

raskid
Shutterstock 

Ona kaže - on beži

Ako se par stalno suočava s pristupom da ona kaže, a on beži, vreme je za ozbiljne promene. Partner koji probleme gura pod tepih samo pokazuje da nije spreman da poradi na odnosu i da se potrudi za svoju bolju polovinu. Stoga mu je bolje pristupiti tako da mu pokažete kako ga ni za šta ne krivite već želite zajedničkim snagama pronaći rešenje. Postavite se kao da ste ravnopravni, piše Prva.

Ćutnja

Ovaj se par nikad ne svađa, već ćutanjem pokazuje da nešto smeta. Te tenzije osećaju svi oko njih zbog čega im je neugodno u njihovom društvu. Najčešće je pokazatelj da je par jednostavno odustao od svega odnosno da nema više energije za svađu, tvrde bračni terapeuti. Najbolje je prekinuti ćutanje i pokušati pronaći novi način komunikacije.