PRED NAMA JE SUNČAN VIKEND: Donosimo vam 5 najlepših mesta za bekstvo iz grada

Prema najavama meteorologa lepo vreme je pred nama, te je to odlična prilika za kratke izlete po mestima širom zemlje.

Wanted!

Vremenska prognoza najavljuje lep vikend i sunčano vreme, stoga pravi trenutak da pobegnete od gradske gužve i uživate u lepotama i prirodi naše zemlje.

Ako nemate ideju gde biste otišli i proveliki vikend, u nastavku vam donosimo pet predloga.

1.Izletište Grza

Kao posebno atraktivno izletište u opštini Paraćin ističe se Grza, gde se nalazi i istoimena planinska reka. Grza je na 17. kilometru puta Paraćin–Zaječar, nalazi se na 400 metara nadmorske visine, ušuškana u podnožju Kučajskih planina, a prepoznatljiva je po izuzetnoj divljoj prirodi, čistom vazduhu, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu.

2.Krupajsko vrelo

Homoljski kraj poznat je kao velika ekološka oaza, a Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Proleće i leto su najlepše doba da posetite Krupajsko vrelo, kada izgledaju kao da ste na Tajlandu, a moguće je i kupanje, ali ovi prizori ugrejaće vam dušu i u februaru i u svakom drugom periodu godine.

3.Sremski Karlovci

Na sat vremena vožnje od Beograda nalaze se Sremski Karlovci – varošica nadomak Fruške gore na desnoj obali Dunava, na 9 kilometara od Petrovaradina. U samom centru Sremskih Karlovaca nalazi se karlovačka gimnazija. To je prva srpska gimnazija, otvorena davne 1791.godine. Na trgu bliže gimnaziji nalazi se česma četiri lava. Kad ste u Sremskim Karlovcima, svakako se treba popeti i na vidikovac, sa koga se pruža bajkovit pogled na varošicu, ravnicu i Dunav.

4.Specijalni rezervat prirode Zasavica

Ovo je neobična i divna oaza prirode u kojoj su svoje sklonište našle brojne životinjske i biljne vrste. Nalazi se u blizini Sremske Mitrovice, a nudi nekoliko neverovatnih doživljaja... Pored upoznavanja sa retkim životinjskim vrstama iz Srbije, možete se popeti na 18 metara visok toranj sa kog je zagarantovano uživanje u pogledu, ali i brojnim mirisima.

5.Palićko jezero

Ovo jezero je prosto nezaobilazna destinacija ukoliko ste se opredelili za vojvođansku avanturu. Nalazi se 8 km od Subotice, pored grada Palić koji se danas smatra jednom od značajnih turističkih atrakcija severne Srbije. Ovo jezero predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. 

Danas, na Paliću se leče reumatizam, nervna oboljenja, ginekološke tegobe, kao i problemi sa leđima i kostima. Brojni letnjikovci i kampovi pružaju različite udobnosti, a zabavni sadržaji su kreirani za sve uzraste.