Sve više ljudi eliminiše ugljene hidrate iz svoje ishrane kako bi smršali ili održali željenu težinu. Ipak, nije se lako odreći nekih namirnica koje sadrže ugljene hidrate, a među njima su i omiljene pice. Na sreću, postoje i proteinske verzije pica, evo nekih od popularnijih.
Podloga za picu od jaja i sira
Ovo je jedna od najjednostavnijih proteinskih podloga za picu za koju su potrebne dve vrste sira, jaja, so i biber. Punjenje možete napraviti na bilo koji način.
Sastojci:
- 150 g sira (bilo koje marke, važno je da je posni)
- 25 g tvrdog ili polutvrdog sira po izboru
- 2 jaja
- so
- biber
- origano
- bosiljak
Priprema: Pomešajte jaja i sireve i dodajte začine. Stavite papir za pečenje u rernu i pecite oko 30 minuta na 180 °C (rernu zagrejte pre pečenja). Kada je testo ispečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se odmori. Zatim na picu stavite fil koji želite (paradajz, sir, pečurke, paprike, kukuruz, luk) i vratite u rernu i pecite na 220 °C još 15 minuta.
Podloga sa semenkama
Podlogu za ovu picu čine semenke, pa vas testo podseća na zdravu verziju krekera.
Sastojci:
- 1 šolja susama
- 1 šolja lanenog semena
- 1 šolja suncokreta
- 1/2 šolje jogurta
- 1/2 šolje kokosovog ulja
- 1 kašika maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat sode bikarbone
Priprema: Sve sastojke pomešati u blenderu, pa izliti testo u pleh. Peći na 170°C oko 20 minuta. Zatim na testo stavite fil koji želite i sve zajedno pecite još desetak minuta.
Podloga sa proteinskim prahom
Sastojci:
- 1/4 šolje proteinskog praha bez mirisa
- 1/4 šolje bezglutenskog brašna
- 1/4 šolje pirinčanog brašna
- 2 jaja
- malo bademovog mleka (taman toliko da se testo pretvori u gustu, vlažnu smesu)
Priprema: Sve sastojke stavite u činiju i postepeno sipajte bademovo mleko dok ne dobijete testo. Testo stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko osam minuta na 180 stepeni C dok se podloga ne ispeče. Stavite sastojke po želji i vratite u rernu na još 10 do 12 minuta dok se sir ne otopi.
Bonus video
Izvor: Wanted V.P.