Iako su praznici vreme kada eksperimentišemo sa pripremanjem poslastica, klasika uvek ostaje klasika. Tako su rolnice sa cimetom uvek na našoj listi prazničnih kolača. Postoje različiti recepti i načini da ih prilagodite svom ukusu, ali jedna verzija je stvorena za ljubitelje čokolade. Govorimo o čokoladnim cimet rolnicama, a u nastavku vam donosimo recept.
Zamislite finu aromu cimeta u kombinaciji sa Nutella prelivom i sve to u finom i mekom čokoladnom testu. Upravo takav recept pronašli smo na Instagram profilu @break.orbake. U nastavku sledi lista sastojaka i detaljni koraci za pripremu ovog neodoljivog deserta za hladne zimske večeri.
Potrebno
Testo:
- 410 ml mleka
- 90 g putera
- 690 g brašna
- 60 g kakao praha
- 22 g suvog kvasca
- 150 g šećera
Punjenje:
- 65 g svetlo smeđeg šećera
- 50 g putera
- 1 kašika mlevenog cimeta
Glazura:
- 30 g šećera u prahu
- 2 kašike Nutele - rastopljene
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 80 ml pavlake za šlag
Priprema
Pripremite suve i tečne sastojke
Zagrejte mleko i ostavite da se puter rastopi u njemu. U međuvremenu, pomešajte suve sastojke u velikoj posudi.
Priprema testa
U suve sastojke sipajte mleko i puter i dobro mešajte dok ne dobijete testo. Mesite ga na pobrašnjenoj površini 5 minuta, a zatim stavite testo u malo podmazanu posudu i ostavite da odstoji najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Razvucite testo
Nakon što je testo naraslo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravougaonik. Testo premažite puterom sve do ivica.
Nadev
Pomešajte šećer i mleveni cimet i ravnomerno pospite testo. Zatim razvaljajte testo duž dugačke strane pravougaonika.
Isecite rolnice
Isecite rolne jednake debljine, možete koristiti i konac. Stavite ih u tepsiju i ostavite da se dižu još sat vremena. Ostavite razmak između njih kako bi mogli da rastu.
Pečenje
Nakon što su narasle, pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta dok odozgo ne porumene.
Glazura
Dok se rolnice malo hlade, umešajte sastojke za glazuru tek toliko da se sjedine. Na rolnice namazati glazuru i poslužiti.