Cimet rolnice predstavljaju u tradicionalne švedske poslastice, ali su poslednjih godina sve popularnije u svim delovima sveta. Reč je o sočnom aromatičnom pecivu, koje se u ovoj skandinavskoj zemlji zove kanelbullar, što u doslovnom prevodu znači testo sa cimetom. Oni koji su imali priliku da posete Švedsku znaju da se tamo može kupiti na svakom koraku, a čak je i 4. oktobar proglašen danom ovog dezerta.
Uobičajeno se služe uz kafu, a tradiciju ispijanja crnog napitka u paru sa cimet rolnicama Šveđani zovu fika. Mogu da se motaju na nekoliko različitih načina, a umesto kristal šećera, možete ih preliti i krem sir glazurom, mada je ova varijanta najčešće vezana za Ameriku.
Ukusna poslastica služi se tokom cele godine, ali nas miris omiljenog začina iz detinjstva obično asocira na jesen i zimu. Zato vam danas donosimo recept za ovo popularno pecivo koje možete konzumirati umesto doručka, uz prvu jutarnju kafu, kao dezert posle ručka ili uz čaj u večernjim satima dok gledate film ili seriju.
Potrebno
Testo:
- 400 g brašna
- 40 g šećera
- 70 g maslaca
- prstohvat soli
- 250 ml mleka
- 25 g svežeg kvasca
Fil:
- 70 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žlice cimeta
Preliv:
- 1 jaje
- 1 dl mleka
- prstohvat soli
Glazura:
- 200gr krem sira
- sećer u prahu
Koraci
Priprema
U posudi pomešajte maslac, šećer i so. Zagrejte mleko tako da bude mlako i pomešajte ga s kvascem koji ste prethodno usitnili.
Umesiti testo
Kad se kvasac otopi, dodajte prethodno sjedinjenu masu, a na kraju i brašno. Umesite testo, pa ga prekrijte krpom i odložite na najmanje pola sata.
Punjenje
Kad se testo udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvijte u pravougaoni oblik. Premažite testo mešavinom maslaca, šećera i cimeta i zarolajte. Nasecite rolice, a onda ih poređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pečenje
Ponovo prekrijte krpom rolice i sačekajte oko pola sata. Za to vreme umutite jaje i mleko i zagrejte rernu na 250 stepeni. Prelijte rolnice i pecite ih oko 10 minuta.
Preliv
U posudu pomešajte neutralni krem sir i sećer u prahu i ovom mešavinom, nakon pečenja, premažite vruće rolnice i ostavite ih da se ohlade.
KO JE SRPKINJA KOJA JE NADMAŠILA ANĐELINU DŽOLI? Beograđanka je drugi put zaredom na listi najlepših žena
"ULICE SU PUNE RUŽNIH, DEBELIH LJUDI" Slavna američka pevačica održala koncert u Beogradu pa ispljuvala SRBE
FOTOGRAFIJE ZBOG KOJIH SVI PITAJU KOLIKO GODINA IMA KARLEUŠA: Na mrežama "grmi", a uživo - "riba" ili ni B od BARBIKE?
ŽENI GOVORIO DA JE VOLI A IMAO 80 LJUBAVNICA: Gde je danas NAJLEPŠI GLUMAC koji je nestao nakon skandala sa maloletnicom
ISPRAĆAMO AVGUST NAJSENZUALNIJOM BOJOM MANIKIRA: Magnetno privlačna nijansa noktiju već je MUST po salonima