Avokado tost postao je popularan brzi obrok poslednjih godina. Za razliku od većine fast food opcija, avokado tost je bogat zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Glavni razlog zbog kog je avokado postao omiljena namirnica širom sveta su njegovi hranljivi sastojci. Ovo tropsko voće poreklom iz Srednje Amerike ne sadrži holesterol, a obiluje mononezasićenim mastima, omega-3 masnim kiselinama, oleinskom i linoleinskom kiselinom, kalijumom, vitaminima A i E, folnom kiselinom...
Avokado je takođe blagog ukusa i odličan je za kombinovanje sa različitim namirnicama. Osim toga, pruža više energije u poređenju sa drugim voćem i povrćem.
Avokado tost s piletinom
Sastojci:
- 2 parčeta hleba celog zrna
- 50 gr dimljenih ili pečenih pilećih grudi
- 1/2 naseckanog avokada
- 1/2 šake svežeg bosiljka
- so
- biber
- maslinovo ulje
Priprema: Prelijte jedno parče hleba maslinovim ulje, pa dodajte piletinu, avokado i bosiljak. Posolite i pobiberite sastojke i preklopite ih drugim parčetom hleba. Tost zagrejne u mikrotalasnoj pećnici.
Tost sa jajem i avokadom
Sastojci:
- 2 pačeta hleba od celog zrna
- 2 sušena paradajza (naseckana)
- 8 grubo naseckanih maslina
- 1 avokado isečen na kolutove
- so
- biber
- maslinovo ulje
- 1-2 poširana ili jaja na oko
- 30 gr feta sira
- 1 šaka bebi spanaća ili bilo kog drugog zelenog povrća
Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Prelijte hleb maslinovim uljem, stavite u pleh obložen papirom i pecite 1-2 minuta. Kad hleb bude gotov dodajte mu sušeni paradajz, masline i avokado, zatim posolite i pobiberite, a odozgo dodajte jaje, feta sir i bebi spanać.