Područje na kom živimo poznato je po veoma intenzivnom uživanju u hrani. Povremeno čak i toliko intenzivnom da to uopšte ne prija našem organizmu. Ulazak u restoran (kod nas poznatiji pod nazivom kafana) skoro da predstavlja obred religijske inicijacije. Zbog toga je Beograd, kao jedna od evropski poznatih prestonica raskošnih ukusa, odavno širom otvorio vrata za uticaje raznih drugih nacionalnih kuhinja. A odnedavno, u drugom planu, pažljivo neguje i ono što nam je verovatno najpotrebnije, a to je zdrava ishrana.

Jedna od stvari koje umeju jako loše da utiču na ljudsko telo, a nalazi se u izobilju u većini popularnih namirnica, jeste gluten. Ovaj problem dospeo je pred oči ovdašnje šire javnosti nakon što je Novak Đoković otkrio da je intolerantan na gluten. To je, praktično, bilo novo poglavlje u priči o beogradskim restoranima.

Ako ste i vi utvrdili da gluten negativno utiče na vaše telo, ovo su restorani u kojima možete uživati u svim ukusima, a da zbog toga nemate nikakve negativne posledice.

1. GlutenNo

Ovo je prvi restoran bezglutenske hrane u Beogradu. Nastao je tako što je njegovom vlasniku, nakon veoma lošeg zdravstvenog stanja, dijagnostikovana celijakija (teška intolerancija na gluten), a potom se to desilo i sa njegovim starijim sinom. To ih je nateralo da promene, razviju i usavrše svoj meni, a onda je to bilo toliko dobro da su rešili da svoje specijalitete ponude i drugima. Njihova bezglutenska pica je, bez preterivanja, ukusnija od standardne. Rade i kućnu dostavu.

2. Maša

Slično prethodnom restoranu, i ovaj je nastao iz lične potrebe vlasnice, a onda se razvio u simfoniju ukusa i ambijenta. U "Maši" je reč o obrocima sačinjenim od vrhunskih namirnica, a ono što posebno ostavlja utisak jeste umetnički pristup njihovoj pripremi. Praktično, kao da svako jelo ima svoju poruku o životu.

3. Novak 1

Kako uopšte pokrenuti ovu temu a ne stići do njega? I ovaj restoran nastao je kao nadgradnja ličnih nutritivnih potreba, s tim što je oko ovog menija bio angažovan verovatno najimpresivniji tim stručnjaka iz celog sveta. Iako mudri ljudi tvrde da ništa u životu nije sigurno, mi kažemo da je ovo sigurno najbolja bezglutenska hrana koja se može naći u ovom delu Evrope.