Vremenska prognoza najavljuje lep vikend i sunčano vreme, stoga pravi trenutak da pobegnete od gradske gužve i uživate u lepotama i prirodi naše zemlje.

Ako nemate ideju gde biste otišli i proveliki vikend, u nastavku vam donosimo pet predloga.

1.Izletište Grza

Kao posebno atraktivno izletište u opštini Paraćin ističe se Grza, gde se nalazi i istoimena planinska reka. Grza je na 17. kilometru puta Paraćin–Zaječar, nalazi se na 400 metara nadmorske visine, ušuškana u podnožju Kučajskih planina, a prepoznatljiva je po izuzetnoj divljoj prirodi, čistom vazduhu, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu.

2.Krupajsko vrelo

Homoljski kraj poznat je kao velika ekološka oaza, a Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Proleće i leto su najlepše doba da posetite Krupajsko vrelo, kada izgledaju kao da ste na Tajlandu, a moguće je i kupanje, ali ovi prizori ugrejaće vam dušu i u februaru i u svakom drugom periodu godine.

3.Sremski Karlovci

Na sat vremena vožnje od Beograda nalaze se Sremski Karlovci – varošica nadomak Fruške gore na desnoj obali Dunava, na 9 kilometara od Petrovaradina. U samom centru Sremskih Karlovaca nalazi se karlovačka gimnazija. To je prva srpska gimnazija, otvorena davne 1791.godine. Na trgu bliže gimnaziji nalazi se česma četiri lava. Kad ste u Sremskim Karlovcima, svakako se treba popeti i na vidikovac, sa koga se pruža bajkovit pogled na varošicu, ravnicu i Dunav.

4.Specijalni rezervat prirode Zasavica

Ovo je neobična i divna oaza prirode u kojoj su svoje sklonište našle brojne životinjske i biljne vrste. Nalazi se u blizini Sremske Mitrovice, a nudi nekoliko neverovatnih doživljaja... Pored upoznavanja sa retkim životinjskim vrstama iz Srbije, možete se popeti na 18 metara visok toranj sa kog je zagarantovano uživanje u pogledu, ali i brojnim mirisima.

5.Palićko jezero

Ovo jezero je prosto nezaobilazna destinacija ukoliko ste se opredelili za vojvođansku avanturu. Nalazi se 8 km od Subotice, pored grada Palić koji se danas smatra jednom od značajnih turističkih atrakcija severne Srbije. Ovo jezero predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. 

Danas, na Paliću se leče reumatizam, nervna oboljenja, ginekološke tegobe, kao i problemi sa leđima i kostima. Brojni letnjikovci i kampovi pružaju različite udobnosti, a zabavni sadržaji su kreirani za sve uzraste.