Jesen je pred vratima, a to znači da je vreme da spakujete letnje aksesoare i osvežite svoj prostor za novu sezonu. I dok ćemo sigurno žaliti za svetlim bojama, mirisnim svećicama i laganim letnjim posteljinama, uvek treba da se radujemo trenutku kada vreme postane hladnije i treba da se prepustimo toplim i udobnim vibracijama jeseni. Ako i vi jedva čekate da osvežite svoj dom za jesen i pitate se koji su najnoviji trendovi u uređenju, donosimo vam najnovije informacije. Istražili smo društvene mreže i pregledali brojne kolekcije jesenjeg dekora kako bismo izdvojili najvažnije teme koje će biti svuda ove sezone. Evo koje jesenje trendove možete očekivati:

Gingham uzorci

Moguće je da gingham uzorak asocira na letnje haljine i crveno-bele stolnjake, ali ovaj uzorak savršeno može da pređe u jesen. Na tekstilnim dodacima poput jastučića, pokrivača i posteljine, gingham donosi toplinu sličnu klasičnom tartanu, ali sa malo sofisticiranijim izgledom. Odaberite prigušene neutralne boje i zemljane tonove umesto pastela ili jarkih nijansi kako bi ovaj uzorak ostao aktuelan tokom cele sezone.

Umetnost inspirisana voćem

Iako jesen obično donosi slike melankoličnih pejzaža i šarenog lišća, ove godine se pojavljuje iznenađujući trend - umetnost inspirisana voćem. Umesto klasičnih prikaza bundeva, razmislite o umetničkim radovima sa različitim vrstama voća poput jabuka, krušaka i narandži. Boje voća kao što su narandžasta, crvena i žuta savršeno se uklapaju u paletu jesenjeg dekora.

Bakarni detalji

Dok je hrom bio popularan ranije ove godine, a mesing je klasik tokom cele godine, bakarni finiši su savršeni za jesen. Toplina ovog metala oslikava toplinu boja koje uskoro možemo videti napolju. Izaberite komade sa patiniranim izgledom za timeless efekat. Kuhinja je prirodno mesto za isprobavanje ovog trenda, ali bakarni finiši mogu se dodati i kroz manje detalje poput svećnjaka i vaza.

Valovita ivice

Valoviti ivice se čine kao neizbežan trend u dekoraciji doma. Ovaj zabavan detalj (ponekad nazivan i rebrastim ili flutiranim) pojavljuje se na nameštaju, ogledalima, lampama, tacnama, pa čak i na posuđu. Dodaje dodatnu dimenziju i čini osnovne komade mnogo sofisticiranijim, pa je odličan izbor ako želite da vaš dom izgleda i oseća se luksuzno.

Tamni pleteni materijali

Dok su ratan i wicker često povezani sa letnjim, obalnim estetikama, tamniji finiši ovih prirodnih materijala daju im poseban jesenji karakter. Vezani proizvodi u bogatim espresso tonovima, poput korpi, tacni i vaza, donose tamniji, dramatičniji izgled. Ovo je savršen način da brzo osvežite svoj dom za jesen – jednostavno zamenite korpu pored sofe ili pletenu tacnu na stolu za tamniju verziju.

Mahovina zelena

Burgundija, tamnonarandžasta i braon su klasične jesenje boje, ali ako ove tople nijanse nisu vaš stil, mahovina zelena je idealan izbor. Ova boja se pojavljuje u mnogim jesenjim kolekcijama i podseća na boje lišća pre nego što počne da se menja. Malo je toplija od drugih popularnih nijansi poput žalfije ili smaragdno zelene, pa se savršeno uklapa u sezonski dekora, bez da bude potpuno narandžasta poput bundeve.

Jedinstveni držači za sveće

Sveće su neizostavan deo jeseni, ali ove godine nećemo se zadovoljiti samo osnovnim staklenim svećnjacima. Na tržištu se nalaze mnogi zabavni držači za sveće, od neobičnih svećnjaka do candelabra i zidnih svedica. Nabavite nekoliko opcija i postavite ih širom svog prostora kako biste dodali lični pečat i prijatan ambijent.

Lampe inspirisane vintage stilom

Osvetljenje je jedan od elemenata koji se lako može zanemariti prilikom dekorisanja prostora, ali uticaj dobrog osvetljenja ne može se dovoljno naglasiti. S obzirom na to da su sada dostupne brojne lepe, a povoljne lampe, jednostavno je unaprediti svoje osvetljenje za udobnu sezonu. Jedan od najvećih trendova trenutno su lampe u vintage stilu – razmislite o dizajnima inspirisanim sredinom veka, bojama iz ’70-ih poput narandžaste i avokado zelene, i ukrasnim senkama u Art Deco stilu.