Društveni mediji nas neprestano bombarduju slikama besprekornih domova u kojima nema ni jednog neopranog suda ili korpe prljavog veša. U stvarnosti, međutim, većina nas se bori da održi korak sa kućnim poslovima dok žonglira sa svojim zauzetim rasporedom. Čišćenje prostora izgleda kao samo još jedna strašna stavka na listi obaveza, često zasenjena drugim zadacima i ostavljena neproverena. Što duže odlažemo, zadatak postaje sve veći dok više ne znam odakle da počnem.

Ako je čišćenje i organizovanje vašeg doma stres koji vam se nadvija 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, metod organizovanja 20/10 je trik koji je odobrila lenja devojka koju morate da isprobate.

Šta je 20/10 metod organizovanja?

Metoda organizovanja 20/10 je jednostavna strategija koja čini čišćenje prostora mnogo lakšim. Prva ga je otkrila autorka Rejčel Hofman u svojoj knjizi Unf*ck Your Habitat: You’re Better than Your Mess. Ideja je jednostavna: postavite tajmer na 20 minuta i iskoristite to vreme da se pozabavite svojim zadacima - bilo da to znači odlaganje veša, brisanje prašine ili usisavanje. Kada se tajmer isključi, postavite drugi tajmer na 10 minuta i napravite pauzu da biste se nagradili za svoj trud.

redovno čišćenje dnevne sobe
pippilottaaushamburg 

Ovaj ciklus možete ponoviti onoliko puta koliko je potrebno ili samo odvojite 30 minuta dnevno kako bi čišćenje postalo deo vaše rutine. Ovaj metod pomaže da se čišćenje pretvori u naviku i čini spisak zastrašujućih obaveza daleko lakšim za rešavanje. Umesto da se brinete o tome koliko će vremena biti potrebno za čišćenje celog doma, potrebno je da se fokusirate samo na 20 minuta. Osim toga, ugrađena pauza nagrađuje vaše „dobro ponašanje“, pojačavajući naviku. Metod organizovanja 20/10 takođe uklanja potrebu za velikim nedeljnim raspremanjem svake nedelje, umesto da čišćenje čini mali deo svakog dana.

čišćenje prašine u dnevnoj sobi
Shutterstock 

Kako da uključite metodu u svoju rutinu?

Iako je metod organizovanja 20/10 dovoljno lak za razumeti, možda se i dalje pitate kako da pronađete tih 20 minuta u danu kada biste to vreme radije proveli skrolujući po Instagramu. Jedan od načina da lako uključite ovu metodu u svoj život je da je uklopite u deo svog dana u kojem već imate ustaljenu rutinu.

Ako se probudite u cik zore da biste ispoštovali rutinu nege kože, vodili dnevnik i vežbali pre posla, vaše jutro je već pripremljeno za jednostavno dodavanje 20-minutne sesije čišćenja. Takođe možete da iskoristite 20 minuta tokom pauze za ručak ili dok čekate da se večera završi u rerni – šta god vam odgovara.

čišćenje dnevne sobe
Shutterstock 

Ovaj metod dobro funkcioniše kako bi pomogao da se veće zadatke raščlanite na više manjih, ali je takođe odličan za one poslove koje je lako odložiti, ali ne zahtevaju mnogo vremena da se završe. Evo nekoliko poslova koje možete lako da rešite za 20 minuta da biste zaradili tih 10 minuta pauze:

  • Obrišite nameštaj i police
  • Složite čist veš
  • Pokupite nered i resetujete spavaću sobu
  • Očistite frižider od pokvarenih ili namirnica kojima je istekao rok
  • Reorganizujte svoju fioku svaštaru
  • Očistite i dezinfikujte sudoperu
  • Sortirajte svoju poštu i reciklirajte ono što vam nije potrebno
  • Ispraznite i ponovo napunite mašinu za pranje sudova
  • Usisate sobu ili dve
  • Obrišete ogledalo u kupatilu i površine