Čini se da se svi trenutno spremaju za putovanje na more, evropsku avanturu ili wellness beg, i to me gura da rezervišem nešto čemu ću se radovati.

Kada je reč o putovanju, bilo da je blizu kuće ili otmenog međunarodnog odmora, planiranje povoljnog putovanja za neke retko predstavlja problem. Međutim, često budžet potpuno nestaje kada dođe vreme da se zaista krene na put. Degustacijski meni od 300 dolara odjednom zvuči potpuno razumno, ali šok od odlaska kući i gledanja računa na kreditnoj kartici uvek čini da se osećam pomalo krivimom.

U duhu napuštanja osećaja krivice posle putovanja 2023, evo 5 saveta koje mogu da vam pomognu da uštedite novac, a da i dalje uživate u svom odmoru u potpunosti.

1. Potražite last-minute ponude

Zalažem se za planiranje unapred i plan putovanja, ali ponekad se može isplatiti čekati do poslednjeg trenutka da biste kupili karte. Čekanje do sat ili više pre početka može vam uštedeti više od 50% jer prodavci često drastično smanje cenu kako bi popunili prazna mesta, posebno za stvari poput obilazaka, live showa, pa čak i spa tretmana. Definitivno istražite da biste utvrdili šta vredi čekati u odnosu na planiranje unapred jer ovo može biti odličan način da uštedite.

shutterstock_207604948.jpg
Shutterstock 

2. Budite otvoreni za slobodne aktivnosti

Ako posećujete veći grad, postoji velika šansa da će biti besplatnih stvari koje vredi posetiti i koje će vam dati istinski autentičan osećaj grada. Ako idete u neko manje mesto, proverite lokalne pijace, muzeje i istorijska mesta da biste pronašli besplatne aktivnosti, i pazite da ne otpišete aktivnosti koje sprovodi vaš hotel ako idete negde all-inclusive ( plesanje salse može jednostavno postati vaš novi hobi).

3. Pazite na turističke zamke

Jedan od najboljih načina da uštedite mnogo novca je da planirate svoj raspored tako da ne morate da sednete u kafić/restoran ispred popularne turističke atrakcije. Ti prodavci i restorani su smešteni da iskoriste prednosti umornih putnika, a ja ne znam nikoga ko nije bio žrtva bar jednom. Ova mesta mogu imati smisla ako ste u žurbi ili zaista morate nešto da pojedete, ali generalno, pokušajte da prošetate nekoliko ulica dalje od bilo koje glavne atrakcije platićete razumnu cenu za istu hranu kao i na glavnom trgu.

3 najbolje aplikacije koje će vam olakšati svako putovanje
Unsplash/ Benjamin Voros 

4. Radite sve što rade lokalci

Što se tiče izbegavanja turističkih zamki, jedan od najboljih načina da doživite grad i ne potrošite sav novac na bilo kakva loša iskustva je da pitate lokalno stanovništvo za njihove preporuke. Osoblje hotela je neverovatno za ovo, ali nemojte se plašiti da pitate lokalca na ulici. Pronaći ćete super trendi barove koje blogeri o putovanjima još nisu otkrili, najbolja mesta za kupovinu ili čak savete za mesta ili stvari koje treba izbegavati. Mnogi lokalni stanovnici će vam rado reći o svom gradu i o tome šta vole da rade, tako da nemojte biti stidljivi.

5. Razmislite o kupovini suvenira

Da li ste i vi ranije verovali da sa putovanja morate da donesete suvenire za sve pa i njihovu majku ili u suprotnom niste ni bili na odmoru? Može li to biti super ljubazan gest? Naravno! Da li je to bacanje novca? Definitivno. Nemam ništa protiv tradicionalnih suvenira za sebe, prijatelje ili porodicu ako to želite, ali ako ih nabavite na aerodromu ili velikoj atrakciji često će značiti da plaćate mnogo više nego što je potrebno. Neki od mojih omiljenih suvenira su došli iz malih radnji. Regionalna čokolada i namazi su moj izbor za prijatelje i porodicu. Trudim se da pokupim stvari za koje znam da će se svideti drugima i koje odgovaraju mom budžetu.