Idealno je vreme da vaše terase konačno pretvorite u kutke za uživanje. Uostalom, postoji li išta bolje od uživanja u popodnevnoj kafici ili hladnom piću na balkonu uz dobru knjigu ili razgovor sa omiljenom osobom. 

No, ukoliko vam se ne mili da započinjete sa uređivanjem terase jer mislite da će vas sve to koštati mnogo, dozvolie da vas demantujemo. Izdvojili smo 5 ključnih komada koji će vaš balkon instant transformisati, kao i predloge koji vas neće koštati mnogo, ali će ovom kutku dati efektniji i prijatniji izgled.

1. Osvežite baštenski/terasni nameštaj

Prva i osnovna stvar je uvek da terasu dobro očistite. Dakle, podovi, eventualne police, kao i komadi nameštaja koji stoje napolju. Ukoliko je potrebno, drvenariju ponovo prefarbajte ili zaštitite lakovima kako ne bi izbledela i pucala na suncu i kiši. 

Kreativniji mogu da prefarbaju nameštaj u drugu boju, a ova mala promena učiniće da izgleda kao da ste kupili potpuno nove komade. 

Nekad je potrebno zameniti samo delove, poput jastuka ili prostirki za nameštaj koji se mogu kupiti za malo para na gotovo svakom koraku. 

2. Zaštita od sunca

Sledeći korak koji je izuzetno važan ukoliko nemate natkrivenu terasu. Suncobrani, sistemi za natkrivanje i slično mogu biti dobra rešenja, ali i skupa. No, postoje i jeftinije varijante koje će vam dati potrebnu hladovinu koje možete videti u nastavku:

3. Zelenilo

Uživanje na terasi je nemoguće bez biljaka koje ne samo da ulepšavaju izgled balkona, već mogu pomoći, kao na jednom od primera iznad i u zaštiti od sunca, ali i da obezbede potrebnu privatnost, naročito ako delite terasu sa komšijama ili jednostavno želite da se zaštitite od radoznalih pogleda sa ulice. 

Pročitajte još: 7 BILJAKA KOJE TRAJU TOKOM CELE GODINE: Za terasu kao s Pinteresta posadite ovo zelenilo koje će štiti vašu privatnost

4. Osvežite podove

Baš kao što smo rekli na početku, najbitnije je da terasu temeljno očistite sa fokusom na podove. Ipak, ukoliko nemate novca za renoviranje poda i menjanje pločica, postoje varijacije koje ne koštaju mnogo, a izgledaju sjajno. Tako, pod možete prekriti veštačkom travom koja se kupuje na metar ili klik-klak drvenim podlogama koje se spajaju, kao na primerima u nastavku.

Ukoliko vam je i ova opcija skupa, poslužiće tepisi ili staze, ćilimi... a sve to može dati boho pečat balkonu i učiniti ga prijatnijim za boravak.

5. Rasveta

I naposletku, "final touch"! Ništa ne daje balkonima tako romantičnu atmosferu kao što to daje rasveta. Možete koristiti solarne modele ili pak iskoristiti stare novogodišnje lampice ukoliko ne želite da kupujete rasvetu koja je namenjena za spolju upotrebu. 

Lampioni mogu biti dobro rešenje, a ukoliko koristite sveće i slično, budite oprezni kako ne bi došlo do požara, te je savet da lampice zamenite onima na baterije.

Bonus video:

Kako stvoriti iluziju visokog plafona? TikTok/hansloreidesign

Izvor: Wanted J. S.