Slovenija je naša omiljena destinacija za vikend putovanja. Bilo da idemo u kupovinu u Ljubljanu ili se odlučimo za vikend ispunjen planinarenjem i otkrivanjem prirodnih lepota, Slovenija nam uvek nudi mnogo za uživanje. Pored Bleda, kanjona Vintgar i Bohinja, ova prelepa, mala zemlja može se pohvaliti i manje istraženim predelima - koji samo čekaju na vašu posetu.

Naime, danas vam predstavljamo 7 Triglavskih jezera, prelepu oblast planinskih jezera koja se nalazi u Nacionalnom parku Triglav na severozapadu zemlje. U samom srcu Julijskih Alpa nalazi se ovaj magični kraj doline Triglavskih jezera, njih zvanično 7. Ovaj deo jedinog slovenačkog nacionalnog parka zapravo se može pohvaliti brojnim rekama, potocima i jezerima, ali samo 7 imaju službeni status, jer ostali često presuše tokom godine, u zavisnosti od količine padavina.

triglav
Pexels/ Simon S. 

Sedam jezera su:Črno jezero, Dvojno jezero, Veliko jezero ili Jezero v Ledvicah, Zeleno jezero, Rjavo jezero, Jezero pod Vršacem ili Jezero v Podstenje i Mlaka v Laštah. Sva ova jezera mogu se obići šetnjom za jedan dan, ali većina iskusnih planinara će preporučiti ceo vikend za otkrivanje ovog divnog kraja.

Tu se susreću smaragdno zelena voda jezera, planinski vrhovi i guste šume – pa zašto biste skratili putovanje kada možete uživati dva dana i još bolje upoznati kraj?

triglavska jezera
Unsplash/ Mario Esposito 

Za obilazak će vam trebati malo bolja kondicija i oko 6 sati hoda, ako ne skrenete previše sa utabane staze i držite se zadatih ruta. Na vašem putu će vam se neprestano otvarati novi prelepi vidikovci, kao i impresivne prirodne pozadine za pravljenje sjajnih fotografija.

7 planinskih jezera u Sloveniji za vikend prolećno putovanje
Shutterstock 

Obilazak Triglavskih jezera je inače veoma popularan među porodicama sa malom decom, jer su staze dobro uređene i ne baš strme, pa ih svi uzrasti mogu savladati bez mnogo problema. Dobro je i potrebno znati da je kupanje na Triglavskim jezerima strogo zabranjeno, kao i da se ulaz u Nacionalni park Triglav i na pešačku turu naplaćuje 20 evra po automobilu, za jedan dan. Već planiramo da provedemo sunčani vikend u ovom slovenačkom raju koji spaja mir, tišinu, prirodu i aktivan odmor, a vi?

Bonus video

Putovanje avionom Tiktok/sophiacelentano48

Izvor: Jolie.hr