Trendovi obično počinju bojama, pa se iz činjenice da su svetle ili neutralne boje u trendu razvijaju različite estetike. Povratak jarkih i toplih boja u enterijere, kao i retro maksimalizam, polako istiskuju minimalističku estetiku. Boja koja je obeležila Instagram prostore takve estetike je naravno siva, ali možda je vreme da se oprostimo od ove nijanse ili bar onako kako smo je do sada stilizovali.

Za Homes&Gardens dizajneri enterijera dali su odgovor na pitanje da li je sivoj boji zaista odzvonilo. Kao što možete pretpostaviti, odgovor nije samo jedan. Umesto da se pitamo da li treba da koristimo neku boju, trebalo bi da pitamo kako da je koristimo. Ne možemo reći da je bilo koja boja nepoželjna u prostoru, ali ako želite da vaš prostor izgleda sveže i moderno, mnogo je važnije obratiti pažnju na osećaj i estetiku nego da 'kopirate' trendove.

dom
pexels/ max rahubovskiy 

Odgovori dizajnera na ovo pitanje nisu crno-beli. Jednostavno koristite boje koje vam odgovaraju, a 2024. pokušajte da izbegnete kombinaciju 'sivo na sivom' i razmislite o uparivanju sa toplim bojama.

Ostajući "go-to" neutralna oko koje treba izgraditi paletu, siva dobro funkcioniše sa mnoštvom nijansi. Odlučite se za hrabar i upečatljiv izgled kada kombinujete tamnije nijanse sive sa bogatim bojama ili kreirate nežan i ženstven izgled i kombinujete bledo sivu sa ružičastim tonovima“, kaže Helen Shaw, direktorica marketinga u Benjamin Moore-u.

Ogledalo na pravom mestu može potpuno promeniti izgled bilo koje prostorije
Unsplash/ trend 

Dakle, nemojte u potpunosti izbaciti sivo iz svog enterijera, već ga uvedite kroz detalje, a ne kroz velike površine kao što su zidovi i ključni komadi nameštaja.

"Nikada ne isključujem sivu kao neutralan ton jer ponekad ima mesta za nju, ali mislim da se neko vreme često koristila kao fokusna boja i jednostavno smo se umorili od nje" kaže dizajnerka Holly Vaughn, osnivačica kompanije Vaughn Design & Development.

Jednostavni komadi za dom koji prave razliku
pexels/ max rahubovskiy 

Kao zaključak ove teme, možemo reći da ćemo sve ređe viđati veoma hladne, 'sterilne' nijanse sive, a sve više će biti prisutne nežnije, toplije sive. Na kraju krajeva, takav pristup će vam olakšati stvaranje kohezivne palete boja koja će delovati umirujuće i prijatno u prostoru, ali ne zaboravite da je ono što volite i zbog čega se osećate dobro ključno za uređenje životnog prostora.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ideje za uređenje kupatila TikTok/ whataboutdesign


Izvor: Wanted V.P.