Nema sumnje da, kada je reč o stilu, mnogo toga možemo da naučimo od Francuskinja. A kada kažemo stil, ne mislimo samo na oblačenje, već i na način života, uređenje doma i slično. Zapravo, Francuskinje, kao majstorke minimalizma, i te kako znaju kako da i najjeftinije komade učine da izgledaju luksuzno, a zastarelo vintidž i šik. 

Baš iz tog razloga vam mogu poslužiti kao inspiracija kada želite da svom domu date novo "ruho", i bez kupovine novih komada nameštaja

Dovoljno je da se poslužite "cakama" koje će prostoru dati elegantniji prizvuk i ujedno mu podići cenu, što je naročito zgodno ako planirate da prodajete prostor, ali nemate previše novca za renoviranje. 

Na prvom mestu je njihova navika da ne pretrpavaju stan. Fokusirani su na stvari koje su im potrebne, na tome da prostor "diše", a svaki detalj, naročito dekoracija, treba da je u službi akcentovanja, tek toliko da vam uhvati pogled.

Zapamtite da su francuski domovi sve samo ne perfekcionistički namešteni. Zaboravite na fotografije časopisa i ne usklađujte opsesivno komade iz svog doma. U redu je da se ne slažu vaze i poslužavnici, kao i da radni sto bude natrpan stvarima - ključ je da se u stanu oseća živa atmosfera.

Pa da se dotaknemo najpre osnova...

Ono što ćete primetiti u velikom broju stanova je da vole kada su im zidovi beli ili svetlijih nijansi, gotovo kao platno koje treba "oslikati". 

Isto važi i za "drvenariju". Ovako nešto i dan-danas se može videti u nekim starijim stanovima i ima svoj "šmek". Ipak, savet je da vrata, čak i ako nisu u funkciji "osvežite", odnosno prefarbate, a idealno je da bude u istoj nijansi kao zid - dakle, beloj.

Francuskinje ne preteruju sa tepisima i krparama, već ih drže u centralnim delovima. Na taj način akcentuje se središnji deo prostorije, ali i olakšava čišćenje doma.

Dekoracija

Sada konačno možemo da pređemo na dekor. Francuskinje obožavaju vintidž komade. To znači da će stare police kombinovati sa modernim nameštajem. 

Iskoristite stare bifee ili pak ormare i ukrasite ih modernim detaljima za chic look, kakve viđamo u filmovima.

Ili će jednostavno izmeniti jedan detalj na starom nameštaju poput ploče i dobiti potpuno novi komad koji ima posebnu energiju.

Ne plašite se da dodate (ili iskoristite, ukoliko ih već imate) stara ogledala. Osim što će vizuelno povećati prostor, u isti mah celokuponom prostoru daju neku luksuznu notu.

Zlatni elementi su uvek plus, a Francuskinje to jako dobro znaju. Kombinujte vintidž ogledala sa modernim za fashion momenat, čak i u prostorijama gde nemate mnogo nameštaja. Dozvoljeno je da i vrata koja ne koristite pretvorite u dekorativni element, kao što je to urađeno na fotografiji u nastavku.

Umetničke slike na platnu su još jedan način da prostor podignete na novi nivo. Francuskinje vole i da ih ređaju na policama ili podu, a ne toliko da ih kače na zid. 

Nekad će umesto više malih izabrati jednu veliku sliku (pa čak je i naslikati same, naročito kada je reč o apstrakciji). 

Kada govorimo o dekoru, sveže cveće je "must", te će uvek, nevezano za sezonu, imati sveže cveće u prostorijama u kojima provode najviše vremena.

Još jedna "caka" da prostor izgleda skupo je dekoracija u istom tonu, bilo to sveće, vaze, skulpture, ukrasi ili slično.

U te svrhe može vam poslužiti čak i posuđe u istom tonu, umetnički komadi lokalnih umetnika i slično. 

Pročitajte još: BOJE SOFA KOJE SU U TRENDU U 2024: Čak i da ne kupujete nov krevet, dovoljni su jastuci u ovim tonovima za skup izgled

Francuskinje obožavaju i coffee table knjige kao način ukrašavanja, te uvek sebe možete počastiti nekim modnim ostvarenjima ili pak umetničkim knjigama. 

Mini bar je još jedan način da se unese "dinamika" u prostor. Ako nemate mini bar mogu poslužiti i jednostavna kolica. 

Naglasite ovaj deo i sa čašama koje imaju teksturu, kristalnim komadima i slično. Igledaće otmeno i elegantno.

Takođe, ne zaboravite osvetljenje. Meko svetlo je veliki plus u stanu, jer daje romantičniji ton i čini da se osećate prijatnije u domu.

Bitno je napomenuti da Francuskinje ne beže od naglašavanja prostora, tekstura i kombinovanja materijala. One će izabrati meke, baršunaste presvlake za krevete ukoliko ne kupuju nove sofe, jastuke ili ćebat, unikatne lustere, ili igranje stilovima. 

Naglasiće delove stana unikatnim prostirkama ili saksijama kakve uglavnom viđamo napolju, a u nastavku pogledajte još neke primere dekoracije prostora u stilu Parižanki koji će vam poslužiti kao sjajna inspiracija za uređenje doma koje instant podižu cenu i za par hiljada evra.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ikea ogledalo Instagram/karo_urzadza

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!