Ništa nije iritantnije od prepunog ormara iz kog niti možete nešto da izvadite, niti da u njega nešto vratite. 

No, pre nego što se bacite u listanje ponuda za nove garderobere i plakare, dobro je da isprobate trikove koji će vam pomoći da dobijete više prostora i da postojeći bolje iskoristite.

Pre svega, savet je uvek da makar donekle rasčistite ormar pre nego što se bacite na organizaciju prostora. To naravno ne znači da treba da pobacate sve što vam dođe pod ruku, ali ukoliko nešto ne koristite ili ne nosite godinama, velike su šanse da taj komad više nećete ni obući.  

A kada je reč o samoj organizaciji prostora, profesionalni dizajneri otkrili su 6 caka koje će vam pomoći da dobijete i do dva puta više mesta za omiljene stvari.

1. Iskoristite i vrata

Vrata ormara često se zaboravljaju kada je reč o odlaganju odeće. Dodatne kuke, ili pak organizeri mogu pomoći da određene stvari bolje rasporedite.

Viseće korpe takođe mogu biti dobro rešenje da sklonite, primera radi, aksesoare i slično, i da tako dobijete na prostoru na policama.

2. Instalirajte (ukoliko je moguće) dodatne police.

Pojedini ormari imaju mogućnost dodatnih polica već u samom startu, gde se čak može podešavati i sama visina. Sa druge strane, to ne znači da ne možete dodatno da ih "upgrade-ujete".

Tako, primera radi, uglavnom iznad same šipke za kačenje stvari postoji dovoljno prostora makar za još jednu policu, ili prosto određeni delovi mogu da se pregrade. Više pregrada - više mesta za sve vaše omiljene sitnice i komade.

Dobro i brzo rešenje su i žičane police koje se jednostavno montiraju na već postojeće i mogu biti odvojeni komadi ili se prosto "navuku" ili zakače.

3. Instalirajte još jednu šipku u visećem delu

Dupla šipka za kačenje odeće može biti sjajan i brz način da uštedite prostor. Na ovakve šiške možete kačiti druge organizatore prostora. 

Takođe, dupla šipka je dobar izbor za dečije sobe, s obzirom na količinu odeće koja je mahom manje veličine. 

Takođe može pomoći da ugradite dodatne kukice.

4. Koristite tanje ofingere za više mesta ili nastavke za iste

Tanki ofingeri mogu postati vaš najbolji prijatelj kada je reč o uštedi skladištenog prostora. Takođe, nastavci na koje možete kačiti više ofingera mogu uštedeti prostor.

Pročitajte još: KAKO PREGRADITI PROSTORIJE DA DOBIJETE "PARAZIT" SOBE: Male izmene za više mesta za odlaganje i stan kao iz časopisa

5. Odložite sezonsku odeću 

Najgore je kada vam sa letnjom odećom stoji i zimska i obrnuto. Nemate prostora nizašta, jedva izvlačite stvari... 

Ovde može pomoći ukoliko podelite ormare, te u jednom držite, primera radi, zimsku, a u drugom letnju garderobu, ili čak i vakuum kese koje štede prostor.

6. Dodajte fioke ili korpe 

Slično kao sa instaliranjem polica, dodatak fioka, kutija, korpi može pomoći da prostor bude bolje organizovan. 

Separatori za fioke, plastične kutije, viseće police i slično, mogu biti sjajan način da uredite ormar bez da potrošite mnogo novca.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ikea ogledalo Instagram/karo_urzadza

Izvor: Wanted J. S.