Čim dođe decembar, uzbuđuni smo zbog predstojeće godine. Možda je to zato što počinjemo da planiramo dosta unapred, ali verovatno je to zbog toga što smo hronični napredni mislioci. Ova opsesija idejom o novom početku u novoj godini nas je navela da svoju rutinu donošenja odluka započnemo malo ranije. Otkako smo počeli da razmišljamo o svojim odlukama pre poslednje nedelje u godini, stvorili smo ciljeve koji su ostvariviji, usklađeni sa onim što zaista želimo u svom životu i održivi na duge staze.

Bez obzira da li volite sezonu rezolucija, decembar predstavlja jedinstvenu priliku da razmislite o prošlosti i o tome šta želite za budućnost. Postavljanje pred-rezolucija omogućiće vam da im pristupite sa jasnoćom i entuzijazmom, bez stresa.
U nastavku saznajte sve o pred-rezolucijama: šta su, zašto treba da ih pravite i kako se odnose na ciljeve koje želite da ostvarite u 2024.

Šta su „pred-rezolucije“?

Pred-rezolucije su u suštini upiti u dnevniku koji vam omogućavaju da produžite proces razmišljanja i donošenja rezolucije tokom čitavog decembra, kako biste izbegli da već zaostajete kada 1. januar neizbežno nastupi. Stavljanje svih ovih misli na papir—od stvari koje nisu dobro funkcionisale prošle godine do želja za godinu koja je pred nama znači da ćete se, kada dođete vreme za postavljanja ciljeva za 2024. u poslednjoj nedelji decembra ili prve nedelje januara, osećati manje stresno i neorganizovano, a više motivisano da počnete sa radom na novim ciljevima ili rutinama.

novogodišnje odluke
Shutterstock 

Drugim rečima, „pred-rezolucije“ podrazumevaju da provedete mesec koji prethodi novoj godini fokusirajući se na razmišljanje i povezivanje sa samim sobom kako biste znali koje ćete ciljeve postaviti da biste doveli do vašeg najpotpunijeg, najsrećnijeg života, a ne do prazne rezolucije za koje mislite da bi trebalo da postavljate svake godine, a nikada ih ne postignete, piše The Everygirl. To možete da uradite razmišljajući u jednoj sedmici, ali ja volim da dobijem konkretne i odredim namere za svaku nedelju do kraja godine. Evo primera kako bi mogli izgledati upiti za tri nedelje pre rešavanja:

Nedelja 1:

  • Koje su nove stvari ušle u moj život u protekloj godini na kojima sam zahvalan?
  • Kada sam se osećao najmirnije tokom protekle godine?
  • Kako sam se dobro pokazao ove godine?
  • Na šta sam najviše ponosan što sam postigao ove godine?
pred-rezolucije za 2024 godinu
pexels/ shvets production 

Nedelja 2:

  • Koje stvari sam spreman da ostavim u staroj godinu?
  • Kako mogu da se bolje pokažem ove godine?
  • Kako mogu da se bolje pokažem svojoj zajednici i svetu oko sebe ove godine?
  • Šta je nešto što sam nedosledno radio ove godine, a što želim dosledno da radim u novoj godini?

Nedelja 3:

  • Koje velike promene očekujem ove godine? Kako da se najbolje pripremim za te promene?
  • Kako želim da moj život izgleda godinu dana od danas?
  • Koje stvari, ljude i situacije želim da pozovem u svoj život u novoj godini?

Zašto uopšte donositi prethodne rezolucije?

I, samo da na početku kažemo da postavljanje ciljeva pre početka nove godine uopšte nije neophodno – možemo se odlučiti na promene kad god to želite. Ali za mene, postavljanje pred-rezolucija mi omogućava da više živim u trenutku tokom praznične sezone, jer je zahvalnost ogroman deo postavljanja ciljeva i smatram da je najlakše izraziti zahvalnost kada sam okružena porodicom i prijateljima tokom celog decembra.

Lično, jedva čekam 1. januar - jer znam da ću biti spremna!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Oslobodite se stresa nakon napornog radnog dana Instagram/drlaurakuan


Izvor: Wanted A.N