Da li ste se ikada zapitali kako izgledaju najlepšenekretnine po mišljenju stručnjaka? Iako je lako pomisliti da će se na listi naći stanovi i kuće slavnih koji ne žale novca da domove urede tako da vam oduzmu dah samo dok gledate fotografije, istina je da takvi enterijeri retko kada završe na listi naj od naj. 

Zapravo, interesantno je da se stan koji je proglašen za najlepši nalazi u kvartu koji je često opisivan kao "zapušten i prljav", ali verujte nam da u ovom slučaju nikako ne treba da sudite knjizi po koricama, jer ono što se nalazi sa druge strane naizgled neuglednih zidova zaista je vredno divljenja. 

U gotičkoj četvrti Barri Gòtic u Barseoloni, tačnije u starom delu grada Ciutat Vella, iza zapuštenih zidina smešten je apartman otvorenog plana iza kojeg stoji studio David Kohn Architects (DKA).

Ova zgrada datira još iz 19. veka, te je uređenje unutrašnjosti trouglastog oblika bilo posebno veliki zadatak zbog mnogo čega. Ipak, koliko su dizajneri i arhitekte odradili dobar posao svedoči i to što su osvojili i prestižnu titulu za najlepši enterijer sveta na Inside festivalu u Singapuru 2013. godine.

Nezahvalan prostor zbog specifičnog oblika arhitekta David Kohn maksimalno je iskoristio oblikujući ga u stan u kojem bi svako poželeo da živi. 

Nameštaj i dekoracije su posebno dizajnirani, te prilagođeni asimetričnim zidovima i visokim plafonima, a vodilo se računa o svakom detalju, izboru materijala i njihovim kombinacijama. 

Posebnu pažnju privlače neobično postavljene pločice, podeljene u zelenu na jednoj strani apartmana i crvenu boju na suprotnoj, koje prate oblik zgrade.

Centralni deo je dnevna soba, očekivano, koja je otvorenog tipa, a pored toga ima još tri sobe i kupatilo. Poslednja soba je duga i uska, ali je sve to samo dodatno dalo draž celokupnom stanu.

Mnogima nisu promakli ni ukrasni, reljefni gipsani radovi na plafonu i zidovima koji su u ovom slučaju savršeno "legli" i uklopili se u prostor, što često nije slučaj kada se primenjuju u manjim stanovima, kao što je to često slučaj u Srbiji. 

Na mrežama su se često mogli pročitati komentari da "svaki prosečni Srbin sa nešto više para obavezno lepi ukrasne lajsne SVUDA", ali se moramo složiti da ovakav tip ukrasa zaista izgleda lepo i elegantno kada je prostor prostraniji.

Nama se pobednički stan veoma dopao, ali čekamo i vaše komentare. Da li smatrate da je ovaj interesantan enterijer zaslužio da se nađe na prvom mestu?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ikea ogledalo Instagram/karo_urzadza

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!