Kada sam bila dete, jedva sam čekala da budem odrasla osoba sa stanom za velike devojke, iz jednog i samo jednog razloga: da bih mogla da organizujem najslađa večernja druženja.

Ali sada kada su mi kuhinja, trpezarija, kancelarija i spavaća soba jedna prostorija, hostovanje postaje pravi izazov. Pored svih drugih stresova koji dolaze sa zabavom, moram da brinem i o činjenici da je crno vino u uznemirujućoj blizini mog belog jorgana.

Bez obzira da li sami živite u studiju i želite da unapredite svoju igru hostinga, ili jednostavno želite savet o tome kako da maksimalno iskoristite malu dnevnu sobu kada gosti odu, ovi saveti za hostovanje će učiniti žurke svih vrsta u uskom prostoru ne samo podnošljivim, nego i zabavnijim. Na kraju krajeva, bez obzira koliko je veliki vaš životni prostor, zaslužujete da organizujete nezaboravnu zabavu.

1. Iskoristite svaki komad nameštaja

Prilikom organizovanja u malom prostoru, sve što se može koristiti kao sedište treba koristiti kao sedište. To znači da iskoristite prednosti vašeg kauča, trpezarijskih stolica, stolica, taburea i bilo koje druge opcije za sedenje kako biste osigurali da svaki od vaših gostiju ima mesto gde može bar da sedne. Ovo je posebno važno ako servirate hranu. Dok sam bila domaćin u svom studijskom stanu, pomerila bih kauč kako bih povećala broj mesta za sedenje za trpezarijskim stolom ili čak bacila jastuke na pod kako bih bila sigurna da niko ne stoji dok drži tanjir.

2. Maksimalno iskoristite svaku površinu

Sada uzmite to pravilo za sedenje i primenite ga na površine koje se mogu poslužiti. Hostovanje u malom prostoru zahteva iskorištavanje svih mogućih površina ili površina stola koje su vam dostupne. Pre nego što vaši gosti stignu, napravite plan kako ćete koristiti svaku površinu u svom domu tokom zabave, bilo da je to za posluživanje hrane, igranje igara ili odlaganje pića. Ako je vaša kuhinja deo vašeg prostora za hostovanje, uzmite u obzir prostor na pultu koji bi mogao zauzeti posuđe. Na ovaj način, kada ste usred hostovanja, nećete pokušavati da izbalansirate veliki tanjir hrane na krajnjem stolu.

Posluženje za goste
Unsplash/ Brooke Lark 

3. „Uključite“ svoje goste u proces kuvanja

Ako ste poput mene i želite da imate što je moguće više kontrole nad jelovnikom kada imate goste, ovo može biti teško obaviti. Međutim, realnost gostoprimstva u malom prostoru je da su šanse da će vaši gosti završiti u vašoj kuhinji, sviđalo se to vama ili ne. Od kada sam bila domaćin u svom studijskom stanu, počela sam da ohrabrujem zabavu da počne u mojoj kuhinji. Na ovaj način, gosti mogu da pričaju oko mog kuhinjskog ostrva i sipaju sebi piće dok završim sa kuvanjem hrane. Neizbežno će neko ponuditi pomoć, pa čak i ako odbijem, činjenica da kuvam i ćaskam istovremeno uklanja stres i formalnost same večere.

4. Uključite klimu ili otvorite prozor

Ovo bi trebalo da bude očiglednije nego što sam mislila kada sam prvi put gostila prijatelje u malom prostoru. Za otprilike pola sata od dolaska gostiju, u mom stanu je već bilo zagušljivo. Sada znam da se mali prostori mogu brzo zagrejati, pa malo pre nego što gosti stignu, uključite klima uređaj ili otvorite prozor kako biste obezbedili odgovarajuću ventilaciju. Naročito ako imate veću grupu ljudi koja dolazi na vaše okupljanje, prepuna i pomalo skučena prostorija će se osećati mnogo lakše ako nije vruće.

5. Budite kreativni sa tanjirima za serviranje

Ako živite u malom prostoru, verovatno nemate tonu prostora za skladištenje tanjira, činija i pribora za serviranje. Dakle, umesto da kupujete set s kojim ćete se mučiti sa skladištenjem posle zabave, budite kreativni sa onim što već imate. U prošlosti sam koristila daske za sečenje kao tanjire za serviranje, činije za mešanje kao činije za salatu. Šta mogu da kažem? Ponekad se radi o funkciji umesto forme, a hostovanje u malom prostoru je definitivno jedno od tih vremena.

sto za ručavanje
Unsplash/ Sincerely Media 

6. Smanjite ukrase na minimum

Smanjite glomazne ukrase na minimum i umesto toga ukrasite svoj prostor jednostavno svežim cvećem i upaljenim svećama. Dovoljno je da se vaši gosti osećaju kao da je to posebna prilika bez zatrpavanja vašeg dragocenog prostora dekorom.

7. Ograničite opcije pića

Iskreno se izvinjavam miksolozima u prostoriji, ali kada ste domaćin u malom prostoru, ponekad jednostavno nije opcija spremati svačije piće po izboru. Bar kolica, iako veoma zabavna, mogu zauzeti dosta prostora koji bi se mogao bolje koristiti za druge stvari. Oduprite se želji da pokušate da poslužite svačiju idealnu vrstu pića i držite se jedne ili dve opcije. Ovo vam omogućava da ograničite serviranje pića na jedan definisani prostor, umesto da zauzimate više površina sa svim vrstama šejkera i alata za pravljenje.

8. Sudoperu držite čistom radi lakšeg čišćenja

Ako ste fan TikTok-a, verovatno ste videli da neko puni svoj sudoper ledom kako bi ga koristio kao hladnjak za limenke i boce. Iako ovaj trik odlično funkcioniše za devojke koje imaju velike kuhinje sa dovoljno prostora na radnoj površini, oni sa ograničenim prostom moraju biti malo svesniji gde će prljavo posuđe završiti. Pošto će druge površine verovatno biti pune, držanje sudopere spremnom za prljavo posuđe će obezbediti da stolovi i radne ploče ostanu bez nereda.

Bonus video

Kako srediti garsonjeru od 24 kvadrata TikTok/miksonhome