Shabby chic kuhinje su jedan od velikih trendova uređenja enterijera ove jeseni, a ima sve više pristalica upravo zbog svog romantičnog izgleda i retro šarma 80-ih.

Ove kuhinje karakterišu retro komadi i stariji nameštaj koji odiše toplinom i osećajem doma, za razliku od luksuznog, čistog i pomalo hladnog modernog stila.

Kada je u pitanju shabby chic u kuhinji, ovaj eklektičan izgled je popularniji nego ikad, a postoji mnogo načina da ga uvedete i u svoj enterijer; od kombinacije rustičnih komada sa romantičnim detaljima do urbanih i industrijskih kombinacija.

Šarm recikliranog drveta

Jedinstven izgled kuhinje garantuju jedinice od recikliranog drveta, čiji je uzorak potpuno autentičan i savršen odgovor na monotoniju modernog dizajna.

Ovakav nameštaj odiše šikom, posebno u kombinaciji sa drvenim gredama, kao i recikliranim kutijama za voće i skladištenje i obogaćenim industrijskim natpisima.

Napravite prostor za odlaganje

Odlučivanje za otvorene police, umesto gornjih elemenata, upotpunjuje izgled i osećaj kuhinje, posebno kada su poboljšane panelima u boji.

Ovakvo otvoreno skladište vam omogućava da kuhinjski pribor bude pri ruci i nudi prostor za izlaganje vaših omiljenih predmeta. Od elegantnog staklenog posuđa raspoređenog u nizu do antičkog, farbanog posuđa - izložbeni komadi će pomoći da se prostor ispuni bojom i živahnošću.

Igrajte se s bojama

Rustična dekoracija u kombinaciji sa paletom boja je savršena kombinacija za šik kuhinju u kojoj ćete voleti da provodite vreme.

Možete da oživite 'istrošeni' nameštaj pastelnim nijansama kako biste stvorili romantičnu atmosferu ili da izaberete paletu jarkih boja koja će dodati dašak modernosti i boho stila.

U svakom slučaju, ne zaboravite na moć boja i njihovu ključnu ulogu u dizajnu.

Hrabro kombinujte teksture i stilove

Kombinacija glatkog belog drveta sa grubim tamnim stolicama je samo jedan primer postizanja efektnog kontrasta u shabby chic stilu.

Postoje i opcije za kombinovanje terakota pločica sa svetlo belim zidom, kao i staklene dekoracije sa drvenim elementima ili stvaranje dinamike uparivanje ormara sa visećim elementima koji predstavljaju kombinaciju masivnosti i eklektične prozračnosti.

Personalizujte kuhinjski prostor

Postoji niz ideja kako svoju kuhinju učiniti šik, a jedan od najboljih načina je da dodate dašak autentičnosti i svoj potpis.

Ovo se posebno odnosi na dekoracije koje možete izabrati po svom ukusu u antikvarnicama ili oživeti predmete koji su se prenosili generacijama u vašoj porodici i tako kreirati neodoljiv enterijer kuhinje koji je podjednako šik koliko i odraz vaše ličnosti.

kuhinja
Unsplash/ edgar castrejon 

Izvor: tportal.hr