Od ormara do punog špajza, ostave postale su sve popularniji dodatak savremenim kuhinjama svih veličina.

„One nude zaista dobru upotrebu prostora, jer se skriveni iza vrata mogu koristiti sve vrste uglova i rupa, uključujući police visokog nivoa sve do plafona“, objašnjava Magnus Nilsson, vodeći dizajner u Blakes London za Homes and gardens. „Stvarajući namenski prostor za hranu i mini električne uređaje, omogućava da površine u kuhinjama otvorenog plana ostanu bez nereda i tako se lakše održavaju čistim.“

Dobro planirana ostava može da obezbedi savršeno mesto za skladištenje hrane, posuđa, kuhinjskog pribora, a naš vodič za dizajniranje ostave će vam pokazati kako možete maksimalno povećati skladište, raspored i površinski prostor u oblastima svih oblika i veličina.

1. Investirajte u pametno skladištenje

Ako nemate prostora da napravite zasebnu prostoriju, možda ćete radije da se odlučite za skladištenje na izvlačenje kao deo niza ugradnih ormara.

Ričard Mejson, vlasnik Tajne fioke, preporučuje da razmislite o policama različitih dubina (pliće dubine mogu olakšati vidljivost i pristup na višim nivoima) i korpama, policama i rupama kako biste uspšeno organizovali kuhinju.

2. Uverite se da je vaša ostava organizovana po "zonama"

„Možda je jedini najgenijalniji dodatak svakoj marljivoj kuhinji da se u ostavu ugradi prostor za pripremu, prostor za pranje, uređaji i skladište za hranu“, kaže Louisa Eggleston, kreativni direktor Humphrey Munson.

Pored fioka, polica, sudopera, slavina i električnih utičnica na nivou kuhinjske ploče za male uređaje, razmislite o uključivanju integrisane mašine za pranje sudova i kante.

3. Sakrijte osnovne stvari u vitrine

Vrata kuhinjskih ormarića su jednako važna kao i same ideje kuhinjskih ormarića. Magnus Nilsson, vodeći dizajner u Blakes Londonu, daje prednost zastakljenim vratima ostave i paravanima kako bi omogućili protok svetlosti i pružili veću dubinu u prostoru.