Avokado tost postao je popularan brzi obrok poslednjih godina. Za razliku od većine fast food opcija, avokado tost je bogat zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Glavni razlog zbog kog je avokado postao omiljena namirnica širom sveta su njegovi hranljivi sastojci. Ovo tropsko voće poreklom iz Srednje Amerike ne sadrži holesterol, a obiluje mononezasićenim mastima, omega-3 masnim kiselinama, oleinskom i linoleinskom kiselinom, kalijumom, vitaminima A i E, folnom kiselinom...

Avokado je takođe blagog ukusa i odličan je za kombinovanje sa različitim namirnicama. Osim toga, pruža više energije u poređenju sa drugim voćem i povrćem.

Avokado tost s piletinom

Sastojci:

  • 2 parčeta hleba celog zrna
  • 50 gr dimljenih ili pečenih pilećih grudi
  • 1/2 naseckanog avokada
  • 1/2 šake svežeg bosiljka
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje 

Priprema: Prelijte jedno parče hleba maslinovim ulje, pa dodajte piletinu, avokado i bosiljak. Posolite i pobiberite sastojke i preklopite ih drugim parčetom hleba. Tost zagrejne u mikrotalasnoj pećnici.

Tost sa jajem i avokadom

avokado
Unsplash/ kateryna hliznitsova 

Sastojci:

  • 2 pačeta hleba od celog zrna
  • 2 sušena paradajza (naseckana)
  • 8 grubo naseckanih maslina
  • 1 avokado isečen na kolutove
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • 1-2 poširana ili jaja na oko
  • 30 gr feta sira
  • 1 šaka bebi spanaća ili bilo kog drugog zelenog povrća

Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Prelijte hleb maslinovim uljem, stavite u pleh obložen papirom i pecite 1-2 minuta. Kad hleb bude gotov dodajte mu sušeni paradajz, masline i avokado, zatim posolite i pobiberite, a odozgo dodajte jaje, feta sir i bebi spanać.