Poslednjih godina popularne su razne dijete, ali na prvo mesto obično izbiju one koje donose najbrže rezultate. Nažalost, drastična promena retko kome prija, pa tako i našem organizmu.

Ukoliko se naglo pređe na nov režim ishrane, telo se pobuni tako što alarmira osećajem gladi. Može da se javi malaksalost, mrzovolja i imunitet naglo slabi, a nakon prestanka dijete, kilogrami se vrate kao bumerang.

Psoeldnjih godina popularne su brze dijete.
Unsplash/i yunmai 

Srećom, postoje i režimi koji nisu toliko estremni i ne deluju poput bumeranga kada se "skinete" sa njih. Jedan od onih koji se posebno izdvojio je i LCHF ishrana, koj utiče na gubitak kilograma, smanjenje celulita i regulaciju nivoa šećera u krvi.

Cilj ove dijete je da izbaci iz vaše ishrane ugljene hidrate, a uključi masti. Manje ugljenih hidrata znači i brže topljenje kilograma. 

Šta je LCHF dijeta

LCHF način ishrane zapravo nije novitet u svetu dijeta. Decenijama unazad lekari preporučuju smanjen unos ugljenih hidrata kao put do vitkije linije i zdravijeg organizma.

LCHF (low carb high fat) dijeta je poseban način ishrane u kojem se izbegava unos šećera, skroba i izvora ugljenih hidrata poput hleba i peciva. Nasuprot tome, preporučuje se unos zdravih masti i proteina.

Dijete koje skidaju kilograme na duže staze.
Shutterstock 

Stanje u koje dođe organizam kad nema dovoljno ugljenih hidrata, naziva se ketoza i na tom principu funkcionišu Atkinsova, mesna dijeta i druge keto dijete, između ostalih i LCHF djeta.

Po čemu se razlikuje ovaj režim ishrane od drugih keto dijeta?

Keto dijete podrazumevaju unošenje do 20 grama ugljenih hidrata dnevno, jer tek tada organizam dolazi u fazu ketoze, dok je ovde dozvoljeno uneti više ugljenih hidrata.

LCHF ishrana počiva na istim principima kao druge keto dijete, ali joj cilj nije ketoza. Još je zovu i Bantingova dijeta po Englezu Vilijamu Bantingu koji ju je učinio popularnom.

Konkretno, ovaj režim ishrane izbacuje iz upotrebe hranu koja je bogata šećerima, testeninu i hleb, a uključuje dosta zdravih masti. Nije potrebno da brojite sebi kalorije i smanjujete porcije, samo da jedete u okvirima dozvoljenih namirnica.

Pravila

Jako je bitno da ovu dijetu ne započnete bez prethodne konsultacije sa lekarom ili nutricionistom, kao i ukoliko pijete redovnu terapiju nekih lekova (konkretno za dijabetes ili visok krvni pritisak; u ovo se ubraja i uzimanje insulina) ili dojite bebu.

Svi ostali mogu se pridržavati ovog tipa ishrane bez problema. Glavno pravilo je da ograničite ugljenje hidrate na optimalan iznos od 20 gr.

Drugim rečima, izbegavajte hranu koja ima šećer i skrob. U ovo ulaze i veštački i prirodni zaslađivači koje možda koristite za čaj ili kafu umesto šećera.

Namirnice koje mogu da se jedu tokom lchf ishrane.
Shutterstock 

Nikakvo testo i testenina ne dolaze u obzir, ali ni pirinač, cerealije, krompir, batat, cvekla, grašak, med, energetska pića i rafinirana ulja (sojino, kukuruzno, šafranikino itd.), ali i margarin i ovsene pahuljice.

Što se tiče voća, možete ga jesti ali trebalo bi ograničiti njegovu upotrebu jer sadrži šećer. Ukoliko baš volite da jedete voće na dnevnoj bazi, potražite ono koje ima malo fruktoze, kao na primer borovnice i drugo bobičasto voće.

Alkohol vam se takođe ne preporučuje kada je LCHF dijeta u pitanju, naročito pivo, kokteli i vina, mada je čaša crnog vina tu i tamo sasvim priuštiva.

Povrće je generalno dozvoljeno, ali pojedino povrće treba koristiti umereno. Na primer, crnog luka ne treba jesti više od pola glavice po obroku. Po porciji treba da se ograničite i na 1 ili 2 paradajza, 1 šargarepu, 1 papriku, itd.

Smete da jedete gotovo sve životinjske proizvode

To znači da u obzir dolaze i meso (crveno, piletina, govedina itd.), i jaja i punomasni mlečni proizvodi (sve od pavlake, sira i jogurta do putera).

Što se tiče ribe, LCHF prehrana dozvoljava svu ribu u ishrani, ali naročito savetuje da jedete što više masne ribe, poput lososa, tune, sardina i pastrmke. Ribe su odlične i zbog ribljeg ulja koje sadrži dosta nezasićenih masti.

Možete koristiti i ulja, kad smo već kod njih, a naročito vam se preporučuju maslinovo ulje, avokadovo ulje i kokosovo ulje.

Povrće vam je takođe mahom dozvoljeno, osim u slučaju da sadrži previše ugljenih hidrata. To znači da smete da jedete praktično sav zeleniš, brokoli, prokelj, kupus, paprike, patlidžan, krastavac, spanać, karfiol, pečurke, i drugo povrće.

Dijetom se skidaju masne naslage.
Shutterstock 

Od voća, već rekosmo LCHF dozvoljene namirnice su borovnice, jagode, maline, kupine i ostale bobice, ali i danas naširoko popularni avokado. Dozvoljeno vam je i koštunjavo voće (jer sadrži mnogo zdravih masti), pa se odlučite posebno za bademe, orahe, kikiriki, ali i bundevino seme.

Konačno, dozvoljeni su vam i svi suvi i sveži začini, pa njih možete iskoristiti da vam jela stalno budu raznovrsna. Da ni ne pričamo kako neki od njih mogu da utiču na mršavljenje.

LCHF jelovnik po danima

Prvi dan

  • Doručak: Spremite dva jaja na način po želji i jedite ih sa spanaćem i brokolijem. Dodatni poeni za vas ako spremite sve ovo na kokosovom ulju.
  • Ručak: Odličan izbor je, primera radi, tunjevina sa avokadom i malo povrća po izboru (naravno bez ugljenih hidrata).
  • Večera: Losos ili neka druga riba spremljena na puteru uz grilovani prokelj kao prilog.

Drugi dan

  • Doručak: Punomasni jogurt sa jagodama, kokosom ili bundevinim semenkama. Da razjasnimo, ne tražite ovaj gotov proizvod da kupite, nego sami pomešate sve navedene sveže namirnice.
  • Ručak: Nakon laganog doručka sledi obilniji ručak, pa se počastite ćurećim burgerom uz koji možete pojesti čedar sir i povrće bez ugljenih hidrata po izboru.
  • Večera: Obradujte sebe biftekom i proprženim crvenim paprikama.

Treći dan

  • Doručak: Zdravi šejk od nezaslađenog kokosovog mleka, bobica po izboru, kikiriki putera i proteina u prahu.
  • Ručak: Grilovani škampi ili slično uz nekoliko komadića mocarele i 1-2 paradajza.
  • Večera: Nudle od tikvica koje ćete spremiti sa pesto sosom i pilećim ćuftama.

Četvrti dan

  • Doručak: Avokado (ili neko drugo povrće) sa dva pržena jaja na kokosovom ulju.
  • Ručak: Pileći kari sa pavlakom i povrćem bez ugljenih hidrata.
  • Večera: Pica sa korom od karfiola na koju možete staviti sir i povrće sa liste dozvoljenih namirnica.

Peti dan

  • Doručak: Fritata sa spanaćem, crnim lukom i čedar sirom.
  • Ručak: Čorbica sa piletinom i povrćem.
  • Večera: Lazanja sa patlidžanom.

Šesti dan

  • Doručak: Šejk, ovog puta od borovnice, putera od indijskog oraha i kokosovog proteina u prahu.
  • Ručak: se fokusira na meso, pa možete pojesti ćuretinu sa avokadom i sirom, uz lanene krekere ili pločice.
  • Danas za večeru stiže riba i to pastrmka sa grilovanim karfiolom.

Sedmi dan

  • Doručak: Omlet sa pečurkama i feta sirom.
  • Ručak: Punjeno pileće belo, a za punjenje možete iskoristiti kozji sir i karamelizovani crni luk.
  • Večera: Velika salata od zeleniša, sa avokadom, škampima i bundevinim semenkama.

Bonus video:

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh