Ukoliko još uvek niste smislili gde ćete na odmor, plan vam je da putujete u septembru, a ne želite da letujete u Grčkoj, Egiptu ili Crnoj Gori koji su neki od prvih izbora za putovanja u ovom periodu, postoji još jedna lokacija koju bi trebalo uzeti u razmatranje.

Samo pomislite: toplo more, mediteranska klima, fantastična usluga i šoping u jednom i biće vam jasno da govorimo o Antaliji, jednoj od najpopularnijih destinacija u Turskoj.

Zanimljivo je da sezona u Antaliji kreće već od aprila/maja i traje čak do oktobra, a s obzirom da je prosečna temperatura mora čak i u septembru oko 27 stepeni, jasno vam je zašto je Turska jedan od #1 izbora za letovanje.

Takođe, Turska je poznata po gostoljubivosti, te možete biti sigurni da će vas tretirati kao kraljeve tamo gde odsednete.  

Sa preko 10,5 miliona turista godišnje Antalija spada u 5 najposećenijih evropskih destinacija.

Grad je smešten u istoimenom zalivu, a iznad njega se uzdižu planine Taurus koje su pokrivene borovom šumom.

Grad čine dva dela: stari i savremeni deo. Neke od glavnih znamenitosti Antalije su: Kaleiči – istorijski centar grada, Hadrijanova kapija, Kesik minare – delimično srušena džamija koja je nekad bila rimski hram, Mehmed pašina džamija, Muzej-kuća Kemala Ataturka, Antalijski muzej i slično, te čak i ako vas uhvati kiša, što se retko dešava i kratko traje u tom periodu, budite sigurni da vas čeka dan ispunjen zanimljivostima. 

Ne propustite da probate i tradicionalne turske poslastice, ali i da sebe obradujete nekim začinima koji se mogu naći po niskim cenama. 

U isti mah, postoji mnogo toga i za avaturiste, te pored jednodvnenih izleta možete da plivate sa delfinima, ronite, iskusite tursko kupatilo, i slično, a ono što savetujemo da ne propustite je i poseta Antalijskom Akvarijumu koji je jedan od najvećih u ovom delu Evrope. Posebno zanimljivo je hranjenje ajkula, te se potrudite da u akvarijumu budete oko podneva kada se ovako nešto organizuje. 

Najpoznatije plaže Antalije su Lara, Konjalti, Kleopatra, Kaputas, Kemer, Sorgun i Faselis. Na plaži Lara, koja se nalazi u blizini grada, nalaze se hotelski kompleksi koji imaju organizovan večernji program i izlete do grada u najpopularnije klubove, kao i organizovanu zabavu za decu i slično. 

Dobra vest je da su i cene tokom septembra osetno niže, te ćete lako "uloviti" last minute ponude neretko i za 50% nižu cenu. Ipak, savetujemo vam da idete u hotele samo od 4 ili 5 zvezdica, kako biste zaista imali pravi ugođaj, a cenovna razlika nije toliko velika. 

Tako za sedam dana letovanje u Antaliji možete naći već od 629 evra u šta je uračunata i avionska karta, te dobro obratite pažnju na ponude za septembar.

Bonus video:

Olakšice za putovanje u Kinu Kineski radio Internacional