Poslednjih godina, programi za detoksikaciju postali su popularni na Internetu. Obećavaju čišćenje tela od toksina, gubitak težine, osećaj lakoće, svežinu lica, oslobađanje od osipa na koži i mnoge druge magične rezultate.

Ali u stvari, sama ideja o detoksikaciji tela pokreće mnoga pitanja - ovog puta otkrivamo četiri mita o detoksikaciji, u koje je vreme da prestanemo da verujemo.

Mit 1. Detoks može poboljšati zdravlje

Ako jedete previše, vremenom možete oštetiti jetru. I nijedan detoks to ne može popraviti. Prženu hranu i slatka pića jetra slabo obrađuje. Jednom kada ova mast počne da se akumulira, ostaje zauvek. Čak i ako smršate, masnoća će ostati u jetri. Alkohol takođe pogoršava situaciju. Zdrava, biljna ishrana sačinjena od nemasnih proteina, integralnih žitarica, voća i povrća može biti alternativa detoksu. Držeći se toga, dobićete iste rezultate koje program detoksikacije obećava - bolju probavu, više energije i jačanje imunološkog sistema.

Vreme je da zaboravite na mitove o detoksikaciji!
Youtube 

Mit 2. Telu treba pomoć u detoksikaciji

Zapravo, telu nije potreban program detoksikacije - naše telo je dizajnirano da se očisti samo. Najvažnija stvar koju možete učiniti da pomognete telu da izbaci toksine je da se brinete o jetri. To znači pridržavanje zdravoj ishrani kako ne biste preopteretili ovaj važan organ. Jetra je mašina za detoksikaciju. Ona je ta koja rešava telo toksina iz hrane koju jedemo i pijemo. Ne opterećujte jetru masnom hranom, šećerom ili alkoholom - tada će organ izvrsno obaviti svoj posao detoksikacije.

Detoks
Shutterstock 

Mit 3. Detoksikacija je bezbedna

U stvari, detoks dijete mogu biti opasne. Nekima je potreban post, dani samo na vodi ili soku, stroga dijeta voća i povrća ili upotreba biljaka, čajeva. Ove stroge dijete mogu izazvati elektrolitsku neravnotežu, nedostatak vitamina i minerala, dijareju i druge stomačne probleme, kao i umor, depresiju i probleme sa spavanjem, piše harper bazar.

Mitovi o detoksu
Unsplash 

Mit 4. Višak kilograma izgubljen detoksom se više ne vraća

Mnoge pristalice detoks dijete sigurne su da se kilogrami izgubljeni tokom nje neće dugo vraćati. U stvari, ako je dijeta privremena, biće takvi i rezultati. Možete izgubiti nekoliko kilograma, ali to je obično zbog gubitka tečnosti i određenog gubitka mišićne mase, a ne telesne masti. Kada ponovo počnete normalno da jedete, težina se vraća, ali to je obično tečnost povezana sa skladištenjem glikogena, a ne stvarna masnoća.

Bonus video

Smuti za detoksikaciju TikTok/zamansbusykitchen