Ukoliko se mučite sa upornim viškom, i zaista želite da promenite loše navike, i smršate na zdrav način, možda je dijeta 10 posto baš ono što vam je potrebno. 

Ovaj princip ishrane postao je viralan poslednjih meseci upravo jer se zasniva na preporukama nutricionista i lekara da svako mršavljenje veće od 10% telesne težine – jednostavno nije zdravo.

svako mršavljenje veće od 10% telesne težine – jednostavno nije zdravo.
Shutterstock 

Možda 10 posto manje kilograma nije ona krajnja težina koju biste želeli, ipak, ova dijeta predstavlja jedan zdrav, kvalitetan i dugotrajan proces gubitka kilograma.

Kako da znate koliko hrane trebate da unesete u toku dana? Jednostavno, na svaki kilogram telesne mase, možete uneti 25 kalorija. 

Tako, primera radi, ukoliko imate 85 kilograma, trebalo bi da za 3 nedelje po ovom režimu izgubite 8,5 kilograma. Za taj period vremena, to uopšte nije malo. Izgubiti više od toga za mesec dana bio bi šok za organizam. Takvo mršavljenje je sporije od rigoroznih dijeta, ali definitivno kvalitetnije i zdravije.

Dijeta 10 % skida višak na zdrav način.
Shutterstock 

Dijeta 10 posto iskustva i rezultati

Ono što sve čitaoce najviše zanima jeste vredi li uopšte pokušati i kakva su iskustva sa dijetom deset posto. Na osnovu onoga što smo našli na forumima i na osnovu razmene iskustava sa onima koji su probali, možemo potvrditi j da su ona pozitivna i da je na ovaj način moguće smršati . Da li će to biti 10 posto, zavisi od toga koliko ste varali i bili disciplinovani. U svakom slučaju, rezultati se vide, pa su i iskustva pozitivna, čak i kada se brojke ne poklapaju sa planovima.

Već samim prelaskom na ovakav režim ishrane, u roku od nedelju dana izgubićete dosta tečnosti iz organizma i to već može doneti 2 kilograma manje.

Iskustva onih koji su vodili dnevnik ishrane govore i da su tek tada uvideli koliko su zapravo kalorija unosili tokom dana usputnim zalogajima, čašom gaziranog soka i slično, a da tome nisu pridavali značaj.

Rezultat dijete 10 posto nije dramatičan gubitak kilograma za kratko vreme. Cilj je da za 3 nedelje uvidite koliko ste jeli, koliko treba da jedete i kakve namirnice treba da birate, a kakve da izbegavate. A verujte nam, biće vam vrlo, vrlo jasno. Videćete to i po svom izgledu na kraju.

Dijeta 10 posto – Raspored namirnica po danima

Prva nedelja:

1. dan: povrće po izboru, bez ograničenja. Može se jesti na različite načine – kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, varivima, itd.

2. dan: kuvano meso po izboru (mogu i hrenovke, šunka, naresci pa čak i riba).

3. dan: pirinač ili kačamak (oboje samo blago posoljeni).

4. dan: mlečni dan (jedu se svi mlečni proizvodi s manje masnoća, osim voćnih jogurta).

5. dan: dan jaja (jedu se samo jaja na bilo koji način.

6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru).

7. dan: proteinski dan (jede se meso ili riba po izboru).

U dijeti 10 % unosi se 25 kalorija na svaki kilogram.
Shutterstock 

Druga nedelja:

1. dan: povrće po izboru i kuvano meso. Može se jesti na različite načine – kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, varivima, itd.

2. dan: meso s povrćem.

3. dan: pirinač s povrćem.

4. dan: mlečni dan (uz mlečne proizvode se sada mogu dodavati i prilozi: jaja, salata ili voća).

5. dan: dan jaja (kao prilog se mogu jesti salata, voće ili jogurt).

6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru; može sveže, u obliku salata ili kompota).

7. dan: proteinski dan (jede se pečeno meso ili riba po izboru).

Treća nedelja:

Treća nedelja je po planu ishrane ista kao i prva. Nakon ovakvog plana ishrane od tri nedelje, vaš gubitak će biti 10% od početne težine.

Možete piti kafu ili čaj bez šećera (zaslađivač može da prođe) za vreme trajanja ove dijete. Od ulja samo hladno ceđeno maslinovo ulje. Preporučuje se minimalan unos soli, a biljni začini su dozvoljeni. Ne koristi se ni zaprška,a nije dozvoljen ni unos hleba.

Bitno je da budete istrajni sa dijetom.
Shutterstock 

Važno!

Obroke jedite kada za njih imate vremena. Zaboravite jedenje ispred TV-a, računara, u žurbi…

Obroke jedite polako, u malim zalogajima i temeljno žvaćite. Želucu je potrebno dvadesetak minuta da dobije signal sitosti i zato lagano jedenje doprinosi da se pojede znatno manje hrane, a samim tim kontroliše apetit.

U dnevnu rutunu uključite bar 30 min laganih vežbi i to svakoga dana. Ne preterujte sa čestim merenjem i zato je savet da na vagu stanete tek kada završite sa dijetom.

Vodite dnevnik mršavljenja – statistike su pokazale da dijetalci koji vode online dnevnike izgube prosečno 7 kg više od dijetalaca koji ih ne vode…

Bonus video:

dijeta, hrana TikTok/brittanymccrystal