Krit se, bez sumnje, izdvojio ovog leta kao jedna od najpopularnijih lokacija za letovanje. Doduše, ovo najveće grčko ostrvo i peto po veličini u Sredozemnom moru, oduvek je bilo omiljena destinacija za turiste upravo jer, pored neodoljivih plaža nudi i pregršt neodoljivih mesta koja treba posetiti.

Bez obzira na to da li ste zaljubljenik u istoriju, avanturu ili jednostavno želite da uživate u prelepim plažama, Krit će zadovoljiti sve vaše želje i potrebe.

Jedno od najpoznatijih mesta na Kritu je Heraklion, glavni grad ostrva.

Ovde se nalaze čuvena arheološka nalazišta kao što su Knosos, centar minojske civilizacije i arheološki muzej Herakliona, koji čuva dragocenosti iz minojske civilizacije.

Prema mitovima koji okružuju izgradnju grada, Kralj Minos je angažovao atinskog arhitektu, matematičara i pronalazača - Dedalusa, koji bi mu dizajnirao palatu. Njegov dizajn je bio toliko pametno osmišljen da niko ko je ušao nije mogao da nađe izlaz bez vodiča. U drugim verzijama ove iste priče, nije sama palata koja je dizajnirana na taj način, već lavirint u okviru palate u kojem je bio smešten jezivi polu-čovek/pola bik - Minotaur.

Takođe, možete prošetati starim gradskim centrom, gde se nalazi impresivna tvrđava Koules, ili možete posetiti tradicionalne taverne i uživati u ukusnoj grčkoj kuhinji.

Na zapadnoj obali Krita nalazi se slikovit gradić Hanja, koji oduzima dah svojom venecijanskom lukom i starim zidinama koje zovu na fotografisanje.

Možete prošetati uz more, istraživati uske ulice ili posetiti arheološko nalazište Falasarna, jednu od najlepših plaža na ostrvu.

Hanja je takođe odlično polazište za odlazak na krstarenje do čuvenog plavog zaliva Balos, gde ćete se susresti sa tirkiznim vodama i neobičnim pejzažem.

Ukoliko želite da doživite autentični grčki duh, obavezno posetite mesta poput Rethimno i Hersonissos. Rethimno je prelep grad sa uskim ulicama, tradicionalnim tavernama i impresivnom tvrđavom.

Takođe, možete posetiti prelepe plaže duž obale i opustiti se na suncu. Hersonissos, sa svojim živopisnim noćnim životom i bogatim izborom klubova i barova, privlači mlade turiste iz celog sveta. Ovo je takođe odlično mesto za uživanje u vodenim sportovima i istraživanje podvodnog sveta Krita.

Za ljubitelje prirode, planina Idi nudi prelepe pejzaže i nezaboravne pešačke staze. Na vrhu ove planine nalazi se najviši vrh Krita, Timios Stavros, odakle se pruža spektakularan pogled na ostrvo. Ovo je idealno mesto za avanturiste koji vole planinarenje i speleologiju.

Na istočnoj obali Krita nalazi se grad Agios Nikolaos, koji je poznat po svojoj slikovitoj jezerskoj luci. Ovde možete prošetati uz jezero Voulismeni, uživati u tradicionalnim tavernama ili posetiti ostrvo Spinalonga, nekadašnju leproznu koloniju koja sada privlači turiste svojom istorijom i lepotom.

Na jugu Krita, možete posetiti fenomenalne plaže poput Plaka i Matala.

Plaža Plaka je poznata po svojim kristalno čistim vodama i impresivnim liticama, dok je Matala poznata po svojim pećinama u liticama koje su nekada bile dom hipi zajednice.

Matala je poznata po pećinama koje možete posetiti uz malu nadoknadu, a ovo mesto idealno je i za ronjenje.

Ne propustite ni spektakulatn plažu Elafonissi udaljenu nekoliko sati vožnje od popularnog turističkog grada Hanje.

Ova poznata plaža sa belim i ružičastim peskom poznata je po ružičastim zdrobljenim školjkama koje se nižu uz obalu, dajući joj blagi odsjaj ružičaste boje koji je u kontrastu s tirkiznim sjajem mora.

Ovo su samo neka od mesta koja treba posetiti na Kritu tokom letovanja. Ostrvo je bogato raznovrsnim atrakcijama koje će zadovoljiti svačije ukuse i interesovanja.

Bez obzira da li želite da istražujete istorijske spomenike, uživate u prelepim plažama ili se upustite u avanturističke aktivnosti, Krit će vam pružiti nezaboravno iskustvo koje će vas očarati i ostati u vašem sećanju zauvek.

Bonus video:

LETOVANJE U SRBIJI: Banje, rezervati prirode, šumadijski turistički biseri... Kurir TV