Krit je, bez sumnje, mnogima #1 destinacija ove godine. Ezgotično ostrvo već je jedno od najpopularnijih, iako je leto tek krenulo. A ukoliko planirate odmor baš na ovom magičnom mestu, ovih 7 plaža su "must" jer će vam "nahraniti" i dušu i telo.

1. Plaža Falasarna

Velika peščana plaža, na zapadnom delu Krita, Falasarna je jedna od omiljenih za mnoge turiste. Od Hanje je udaljena oko 50 km. Na plaži postoji i restoran, a imate mogućnost i da iznajmite ležaljke i suncobran.

Međutim, iako je posećuje veliki broj turista, Falasarna je uspela da sačuva kritski duh, tako da praktično imate osećaj kao da boravite u netaknutoj prirodi. Ipak, ova plaža se baš i ne preporučuje za boravak porodica sa malom decom, jer je ulaz u vodu takav da se vrlo brzo dolazi do dubine.

2. Plaža Elafonisi na Kritu

Elafonissi je spektakularna plaža, udaljena nekoliko sati vožnje od popularnog turističkog grada Hanje. Ova poznata plaža sa belim i ružičastim peskom poznata je po ružičastim zdrobljenim školjkama koje se nižu uz obalu, dajući joj blagi odsjaj ružičaste boje koji je u kontrastu s tirkiznim sjajem mora.

Imajte na umu da na Elafonisi plaži može biti izuzetno vetrovito, zato proverite prognozu pre nego što odete kako biste bili sigurni da ćete moći uživati u kupanju bez talasa. Ako ste kiteboarder ili vindsurfer, ovo je mesto koje ne smete propustiti.


3. Plaža Balos (Balos laguna) i Gramvousa

Ako želite da stignete do još jedne od poznatih plaža na Kritu, najbolje je da pokušate brodićem i to iz mesta Kisamos, pa do Gramvouse i Balos plaže, koja je smeštena između ovog i ostrvceta Tigani. Naravno, do plaže Balos koja se nalazi na severozapadnom delu Krita možete stići i automobilom, ali to ipak nije preporuka, jer je put zaista krivudav i prilično težak, s obzirom da na većem delu puta uopšte ne postoji asfalt.

I ne samo to, već od trenutka kada parkirate svoj automobil moraćete dosta da pešačite da biste stigli do ove prelepe plaže, budući da joj automobilom morate prići sa potpuno suprotne strane.

S obzirom da na njoj ne postoje kafići ili restorani, ne zaboravite da ponesete sve potrepštine, ali i suncobran, jer ne postoji mesto na kome se možete zaštiti od sunca.

Iako je Balos kao plaža izuzetno lepa, na pojedinim delovima su postavljene kamene ploče za ulazak u vodu, pa se savetuje da budete oprezni, uzevši u obzir da možete da se okliznete.

4. Matala

Ovo je jedna od najpopularnijih plaža na Kritu. Matala je poznata po pećinama na jednom kraju obale koje su šezdesetih godina naseljavali hipiji. Hipija odavno više nema, ali privlačnost onoga što ih je ovde dovelo ostaje. Pećine možete posetiti za malu naknadu, a Matala plaža je idealna i za ronjenje.

Do nje možete iz Iraklija, a put preko planina do Matale će vam sigurno ostati u sećanju zbog svoje lepote.

5. Frangokastelo

Frangokastelo je mesto gde se spajaju istorija i prirodne lepote. Ovde ćete pronaći drevni venecijanski zamak sa zanimljivom istorijom, kao i pogledom na prelepu peščanu plažu i nestvarno plavo libijsko more.

Idealna je za porodice sa malom decom, a samo mesto je dota raštrkano pa ovde nećete naći seoske trgove po kojima su poznata mnoga turistička mesta.

6. Plaža Seitan Limania

Seitan Limania koja je smeštena u Akrotiriju, jeste plaža koju odlikuje čisto more okruženo stenama, u malom zalivu krivudavog i veoma interesantnog oblika. Nalazi se na severoistočnoj strani poluostrva Akrotiri u zapadnom delu Krita, 20 km od grada Hania. U pitanju je plaža po svemu različita od drugih. Voda prodire u stene Akrotirija, kreirajući male zalive.

U jednom od njih formirana je jedna od najboljih tajnih plaža Hanie. Kako je u pitanju mali zaliv, trebalo bi izbegavati vrhunac sezone i posetiti je u rano ili kasno leto. Ipak, plaža još uvek nije uređena, pa je preporučljivo da ponesete sve neophodne stvari sa sobom. Da bi se prišlo plaži, potrebno je oko 20 minuta hoda, duž lako prolaznih staza, počevši od mesta na kom ostavljate svoj automobil.

7. Preveli

Preveli je plaža koja spada u jedan od simbola ostrva Krit, zbog toga je i najposećenija plaža tokom turističke sezone. Jedna od zanimljivosti ove plaže je to što se nalazi na ušću reke Kourtaliotis, tako da turisti imaju mogućnost kupanja kako u slanoj, tako i u slatkoj vodi. Ime ove plaže se sa grčkog jezika prevodi kao Feniks.

Plaža je prekrivena sitnim belim peskom, a more je kao i kod većine plaža ostrva Krit tirkizno. Okružuje je velika šuma palminog drveća, koja Vam daje osećaj egzotičnosti. Na plaži se nalazi nekoliko restorana i kafića, a moguće je i iznajmljivanje pedalina za vožnju po reci.