Krastavac dijeta je jedan od popularnih načina za brzo gubljenje kilograma. Ova dijeta je poznata po tome što se bazira na konzumiranju velikih količina krastavaca, uz dodatak drugih namirnica. U ovom tekstu, istražićemo osnove krastavac dijete, njen potencijalni uticaj na gubitak kilograma, kao i prednosti i moguće nedostatke ovog režima ishrane.

Pre svega, bitno je napomenuti da se ovakav režim ishrane sprovodi između 10 i 14 dana i moguće je izgubiti I do 7 kilograma. Nakon prvog ciklusa neophodno je napraviti pauzu od minumun 7 dana.

krastavac dijeta skida kilograme.
Shutterstock 

Osnovu čini salata od krastavaca i smuti koji se mogu konzumirati u neograničenim količinima svaki put kada se oseti glad. Salata je bogata vitaminima i mineralima, pa ne morate brinuti da će vam nešto manjkati u toku ovog režima.

Primeri jelovnika:

  • Doručak: 2 kuvana jaja ili 150 gr tunjevine oceđene od ulja ili 150 gr grilovanog belog mesa;
  • Ručak: 2 veća kuvana krompira (mogu se kuvati, pariti, peći u rerni ali ne i pržiti u ulju) ili 3 kriške integralnog hleba;
  • Večera: 300 grama svežeg voća.
  • Užina: 200 grama voća

Ili: 

  • Doručak: 2 tvrdo kuvana jaja + činija salate od krastavca;
  • Užina: 5 šljiva ili jedna veća jabuka ili breskva… ili neko drugo sezonsko voće u ukupnoj težini do 200 gr
  • Ručak: Tostirani integralni hleb + činija salate od krastavca;
  • Užina: Šejk od krastavca
  • Večera: Voće po izboru (do 300 gr).

Od tečnosti pije se obična voda, čaj i kafa, a striktno su zabranjena gazirana pića, alkohol i slatkiši. Uz svaki obrok tokom ove dijete, kao i između obroka dozvoljeno je neograničeno jesti krastavac salatu ili piti krastavac šejk.

KRastavac dijetom može se izgubiti mnogo kiligrama.
Shutterstock 

Ne zaboravite!

Ako ste gladni između obroka (pa čak i između užine i obroka) možete konzumirati neograničene količine salate od krastavca.

Zašto baš krastavac?

Krastavci su niskokalorično povrće koje sadrži velike količine vode. Bogati su vlaknima i nutrijentima poput vitamina K, vitamina C i kalijuma. Upravo zbog svog visokog sadržaja vode i niskog unosa kalorija, krastavci se često koriste u dijetama za mršavljenje. U ovom slučaju, konzumiraju se sa drugim niskokaloričnim namirnicama kao što su nemasno meso, riba, jaja i nemasni mlečni proizvodi.

KRastavci su niskokolorični.
Shutterstock 

Glavna pretpostavka krastavac dijete je da ćete unositi manje kalorija nego što trošite, što bi trebalo da rezultira gubitkom kilograma. Veruje se da konzumiranje velike količine krastavaca može pomoći u stvaranju kalorijskog deficita. Osim toga, zbog visokog sadržaja vode, krastavci mogu doprineti osećaju sitosti, što može smanjiti želju za prejedanjem.

Brz gubitak kilograma

Jedan od potencijalnih benefita krastavac dijete je brz gubitak kilograma. Zbog niskog unosa kalorija, verovatno ćete primetiti prve promene već nakon nekoliko dana dijete. Međutim, važno je napomenuti da će taj gubitak kilograma uglavnom biti rezultat gubitka vode, a ne masti. Kada se vratite u svoju uobičajenu ishranu, moguće je da ćete ponovo dobiti izgubljene kilograme.

krastavac dijetom se mogu brzo vratiti kilogrami.
Shutterstock 

Zato je važno napomenuti da krastavac dijeta može biti vrlo restriktivna i nedostajati drugim važnim hranljivim sastojcima kao što su proteini, zdrave masti i složeni ugljeni hidrati.

Nedostaci krastavac dijete

Postoji nekoliko potencijalnih nedostataka krastavac dijete. Prvo, ova dijeta je vrlo restriktivna i može biti teško održiva na duže staze. Nedostatak raznovrsnosti u ishrani može dovesti do nedostatka određenih hranljivih sastojaka i energije potrebne za održavanje svakodnevnih aktivnosti.

Drugo, krastavac dijeta može biti dovesti do manjka u proteinima, što je važan nutrijent za održavanje mišićne mase i opšteg zdravlja. Nedovoljan unos proteina može dovesti do gubitka mišića i smanjenja metabolizma.

Treće, krastavac dijeta može biti monotona i dosadna. Konzumiranje velike količine krastavaca tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati nedostatak motivacije i izazvati osjećaj frustracije.

Pre nego što započnete bilo koju dijetu, uključujući i krastavac dijetu, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom ili nutricionistom. Oni će moći da vam pruže individualne smernice o zdravoj ishrani i pomažu vam da postignete vaše ciljeve na siguran i održiv način.

Bonus video:

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh