Crna Gora je sa razlogom jedna od omiljenih lokacija mnogih, i nije teško pogoditi zašto. Kristalno more, fanstastične plaže, bajkoviti krajolici, samo je delić zašto je ova zemlja skrivena "između planina i mora" proglašena za "biser Mediterana".

Baš zato što će ovde svako pronaći ono što traži, ne čudi što se Crna Gora penje na listi najboljih evropskih destinacija za odmor.

Ovog puta, nas je zanimalo da istražimo gde su najbolje plaže, a nevezano da li prvi put letujete u Crnoj Gori, ili ste tamo redovni, ova mesta morate da posetite.

1. Sveti Stefan – Kraljičina plaža

U neposrednoj blizini Svetog Stefana nalazi se mesto Miločer koje je poznato po prelepoj peščanoj plaži, odličnim hotelima i bujnom rastinju. Nedaleko se nalazi Kraljičina plaža, koja je od mnogih smatrana za jednu od najlepših na Mediteranu.

Plaža je duga nešto manje od 300 m, okružena bujnom šumom i locirana u neposrednoj blizini letnje rezidencije Karađorđevića.

2. Lučice – Petrovac

Na oko 500 metara od Petrovca, sakrivena iza čempresa i borovine, nalazi se prelepa peščana plaža Lučice, smeštena u maloj uvali.

Lučice su poznate po nestvarno svetlo plavom, čistom moru. Na plaži se nalazi nekoliko barova, postavljene su ležaljke i suncobarni ali takodje možete pronaći i slobodan prostor na pesku.

3. Plavi horizonti - Tivat

Plaža Plavi horizonti se nalaze u dnu uvale Pržno koja se smatra jednom od najlepših na ovom delu poluostrva Luštica, kao i na Crnogorskom primorju uopšte.

Nalazi se na otvorenom moru. Posebnu čar plaži daju maslinjaci i borova šuma u čijoj hladovini uživaju brojni kupači. Plitko dno pruža se daleko u more pa je pogodno za decu i neplivače. Smatra se da Pržno ima najviše sunčanih sati u godini.

4. Trsteno - Kotor

Uvala Trsteno predstavlja jednu od najlepših plaža u regiji Donjeg Grblja. Plaža je duboko uvučena u kopno i tako zaštićena od velikih talasa, bure i juga.

Obala je duga 200 metara, prekrivena peskom, a more je bistro i azurno plavo sa peskovitim dnom.

5. Oblatno - Tivat

Oblatno je uvala koja se nalazi u blizini naselja Radovići, duga 1200m, sa peskovitom plažom i još jednom manjom stenovitom. Okolina je šumovita i netaknuta gradnjom, što mestu daje posebnu draž.

6. Jaz - Budva

Na par kilometara od Budve nalazi se i plaža Jaz, koja predstavlja jednu od najdužih, a po mišljenju mnogih i jednu od najlepših plaža Crne Gore. Ova plaža sastoji se iz dva dela, od kojih je jedan nekada bio nudistička plaža.

Jaz je poznat i po brojnim dešavanjim i koncertima, koji se ovde često održavaju. Takođe ovo je i jedno od omiljnih mesta kampera. Zbog svega Jaz je posebno popularna među mladima.

7. Drobni pijesak - Budva

Upravo se ova skrivena crnogorska plaža našla na Gardijanovoj listi 40 najlepših plaža Evrope za 2022. godinu. Iz tog razloga Drobni pijesak je definitivno lokacija koju morate da posetite.

Ovaj biser budvanske rivijere nalazi se u izdvojenoj uvali između Svetog Stefana i Petrovca. Plaža poseduje plavu zastavicu, a duga je svega 250 metara. Smaragdne vode okružene su šumovitim planinama, a kada na to dodate i sitan žuto-beli pesak, jasno je zašto je ova plaža savršena oaza za miran odmor u krilu netaknute prirode.

8. Crvena glavica

U neposrednoj blizini Svetog Stefana, na putu ka Petrovcu Crvena glavica nudi sedam različitih plaža, a jedna od njih pogodna je i za nudiste (da, ne morate samo da idete u Ulcinj da biste uživali u nudizmu).

Plaže su karakteristične po crvenkastoj boji peska i stenaa sedam manjih plaža, od kojih neke, povremeno koriste i nudisti. Plaže su raznovrsne, peščane, karakteristične po crvenkastoj boji peska i stena.

9. Ada Bojana - Ulcinj

Kada su u pitanju najlepše plaže u Crnoj Gori, ne smemo zaobići ulcinjsku rivijeru. Poznata ulcinjska plaža Ada Bojana proteže se do same granice sa Albanijom, odnosno do ušća reke Bojane, po kojoj je i ponela ime.

Jedan je od najpoznatijih turističkih dragulja Crne Gore. Duga je nekoliko kilometara i široka oko 50 metara. Plaža i morsko dno prekriveni su najfinijim sitnim peskom. Ukoliko se odlučite da letujete na Adi Bojani, nikako nemojte propustiti zalazak sunca, za koji kažu da je na ovoj plaži najlepši. Brojni umetnici, književnici, ekscentrici i ljubitelji netaknute prirode često se opredeljuju za ovu inspirativnu plažu.

Ada Bojana je i jedan od najpoznatijih evropskih nudističkih centara, tzv. Amazonija Evrope. Nudističko odmaralište, sa svojim specifičnim ambijentom, vešto je skriveno od radoznalih pogleda.

10. Kamenovo - Budva

Ukoliko ste u potrazi za plažom na kojoj će vas dočekati azurna boja vode, Kamenovo morate da posetite. Plaža duga 330 metara nalazi se između mesta Bečići i Pržno. Od Budve je udaljena 5 kilometra.

Do plaže se može doći autom sa magistrale, ili pešačkom stazom kroz tunel iz Bečića. Plaža je sa peskom koji je jedan od najlepših u Crnoj Gori, i koji daje vodi predivnu tirkiznu i azurnu boju, a okružena je mediteranskim zelenilom.

11. Šušanj

Ukoliko ste ljubitelji mirnijeg odmora i volite da ceo dan provedete na plaži, Šušanj je upravo mesto koje će vam to omogućiti. Gusta borova šuma nadomak plaže učiniće vrele letnje dane i više nego prijatnim. Plaža je kamenita, a more bistro. Šušanj je povezan sa Barom dugim šetalištem uz plažu, dok se usput nižu kafići i barovi.

12. Rt Veslo

Ovo nije klasična plaža i neće vas prostranstvom ostaviti što se kaže bez daha. Ali kada jednom dođete baš će se teško desiti da ne poželite ponovo.

Uslov je samo da ste ljubitelj stena i da vam ne smeta što nema sitnog peska po kojem možete lagano da hodate.

13. Plaža Valdanos

Plaža se nalazi se u blizini Ulcinja, a okružena je maslinicima i borovom šumom. Idelana je za one koji žele da izbegnu gužvu i uživaju u prekrasnom krajoliku koji će vas kupiti na prvu.

14. Veliki pjesak - Dobre vode

Nalazi se u uvali između Bara i Ulcinja u mestu Dobre vode. Od Bara je udaljena 8. kilometara. Dugačka je oko 300 metara i nalazi se na otvorenom moru. Većinom je šljunkovita, ali ima i peščane delove.

Odlična je za porodice sa decom. U neposrednoj okolini postoji veliki broj objekata za smeštaj, hotela i privatnih apartmana. Plaža ima restorane i kafiće sa ležaljkama. Za ljubitelje noćnog provoda plaža ima i tu ponudu. Zbog povoljne klime, a posebno vetrova koji se tu ukrštaju, pogodna je za osobe koje pate od disajnih problema. Poznata je i po svojim prelepim zalascima sunca.

15. Kopakabana - Ulcinj

Nalazi se u sastavu Velike plaže u Ulcinju, na njenom 6. kilometru (od 12,5 koliko je Velika plaža ukupno duga), u pravcu reke Bojane. Naziv je dobila po istoimenoj plaži koja se nalazi u Rio de Žaneiru, u Brazilu.

Duga je oko 900 metara, prostrans i sa dovoljnim brojem ležaljki koje su raspoređene tako da nema gužve.

Plaža ima sopstveni parking za goste sa nadzorom od 24 sata. Na Kopakabani postoji plažni bar u kome možete da predahnete od žege uz kafu ili neko osvežavajuće piće, a ima i restoran sa ponudom domaćih i internacionalnih jela.

16. Bajova kula - Tivat

Kada ste već na potezu Tivta, vredi da posetite i Kotor. Grad koji je pod Uneskovom zaštitom i možda jedan od najlepših na primorju. Mana mu je što nema velike gradske plaže, ali zato lokalci koji neće na ponte biraju Bajovu kulu.

Ova plaža je između Kotora i Perasta, a ima i pesak i drvenu pontu na kojoj su ležaljke. Jedna je od najpopularnijih plaža Bokokotorskog zaliva. Toliko je intimna i romantična, da se ovde organizuju i romantična venčanja.

Bonus video:

Marina Višković plaža Instagram/marina_viskovic_official