Veliki broj ljudi ima problem sa usporenim metabolizmom, i to je neretko jedan od glavnih razloga zašto sporo mršavite ili vam jednostavno treba mnogo vremena da svarite obroke. 

Ukoliko vas muči ovaj problem, dobre vesti su da ovako nešto možete promeniti, doduše ne preko noći. Ipak, ukoliko se pridržavate određenih navika, ne samo što ćete biti poletniji i "lakši", već ćete pospešiti celokupno funkcionisanje organizma

1. Jedite uvek u isto vreme tokom dana 

Ovaj, uslovno rečeno trik je jedan od ključnih ukoliko želite da ne samo sredite metabolizam, već i da smršate. Obroci koje isplaniramo tako da ih obavljamo makar u približno isto vreme u danu i u sličnim, umerenim količinama, većini osoba će pomoći da metabolizam "dovedu u red", piše Healthline.

Jedite uvek u isto vreme za dobar metabolizam.
Unspash/ Clark Douglas 

U suprotnom, ako, recimo, pojedemo veću količinu hrane, a zatim duže vreme ne unosimo ništa, telo može sporije da sagoreva kalorije i da skladišti više masnih ćelija. Ako jedemo redovno, ova tendencija se smanjuje. U idealnom slučaju, trebalo bi da imamo nekoliko manjih obroka, u razmaku od oko 3 ili 4 sata.

2. Unosite dovoljno kalorija

Ako mislite da ćete brže smršati tako što preskačete obroke - varate se. Ne samo što višak neće ići nigde, već ćete i na duže staze negativno uticati na metabolizam, pa i na kompletno zdravlje. Isti efekat mogu da daju i jela koja imaju nizak nivo kalorija. Konzumacija nedovoljno kalorija može da dovede do usporavanja metabolizma, jer će se telo boriti da sačuva energiju.

Bitno je da unosite dovoljno kalorija.
Shutterstock 

Ženama je potrebno u proseku između 1.600 i 2.400 kalorija dnevno, u zavisnosti od nivoa fizičke aktivnosti. Muškarcima nešto više, između 2.000 i 3.000.

3. Zeleni čaj takođe ubrzava metabolizam

Neka istraživanja su pokazala da ekstrakt zelenog čaja može da igra značajnu ulogu u regulisanju metabolizma masti. Zeleni čaj može da bude dobra alternativa sokovima punim veštačkih šećera. Takođe, ako ga pijemo redovno, povećaćemo količine tečnosti koje unosimo u telo. Jedna do dve šoljice zelenog čaja apsolutno su zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani.

Zeleni čaj će pomoći kod usporenog metabolizma.
rajat-sarki-MS75jlbCaBc-unsplash.jpg 

4. Treninzi otpora

Naravno, ubrzanje metabolizma nije moguće bez fizičke aktivnosti, a najbolje rezultate dobićete ukoliko ubacite trening otpora. Ovi treninzi pomažu u jačanju mišića, a to utiče i na stanje našeg metabolizma.

Vežbanje s tegovima pomaže kod ubrzavanja metabolizma.
Freepik/senivpetro 

 Naime, naša mišićna masa ima veću brzinu metabolizma od masti, što znači da je mišićima potrebno više energije. Programi podizanja tegova i drugih aktivnosti koje koriste težinu tela, trake ili lopte za stvaranje otpora i jačanje mišića ključne su u ubrzanju metabolizma.

5. Pijte dovoljno tečnosti

Hidratacija je ključna i neophodna da bi organizam funkcionisao kako treba. Voda je krucijalna za optimalno stanje i brzinu metabolizma, a važna je i kod režima regulacije i gubitka prekomernih kilograma.

Jako je bitno da pijete dovoljno vode.
Shutterstock 

Jedna studija je otkrila da dodavanje 1,5 litra vode uobičajenim dnevnim količinama utiče na smanjenje telesne težine, kao i indeksa telesne mase. U ovom istraživanju praćena je grupa žena od 18 do 23 godine koje su imale višak kilograma.

6. Smanjite stres!

Očekivano, na listi se nalazi i ono što je takođe jedna od ključnih stavki kad želite da stabilizujete metabolizam. Stres dokoazano utiče na nivoe hormona i može da dovede do toga da telo proizvodi više kortizola nego inače. Inače, kortizol je hormon koji pomaže i u regulisanju apetita.

Stres utiče na metabolizam.
Shutterstock 

 Odstupanja u rasporedu obroka, količina i njihovog intenziteta, kao i eliminisanje čitavih grupa namirnica, dovodi do nezdravih obrazaca ishrane, što može da poremeti metabolizam. Stres je takođe usko povezan sa kvalitetom sna, a to takođe na metabolizam utiče značajno.

7. Vitamin B 

Vitamini grupe B igraju ključnu ulogu u regulaciji brzine metabolizma. Najvažniji vitamini ove grupe uključuju B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B6 (piridoksin). Ovi vitamini se nalaze u brojnim namirnicama, kao što su: banane, pečeni krompir, jaja, sok od pomorandže, puter od kikirikija, grašak, spanać, namirnice od celih zrna (hleb, peciva…) i slično.

Jedite hranu bogatu vitaminom B za metabolizam.
Pexels/ Lumn 

8. Dovoljno sna

San je bitan za odmor tela, a samim tim i za regulaciju metabolizma. Kada nedovoljno spavamo, telo oslobađa hormon grelin, koji izaziva osećaj gladi. Takođe, oslobađa se manje leptina, hormona koji nam pomaže da se osećamo sito.

Dovoljno sna je ključno za gubitak kilograma.
Shutterstock 

Dovoljno kvalitetnog sna osigurava hormonsku ravnotežu, a to nas može sačuvati od prejedanja. Istraživanja kažu da je odraslim osobama potrebno najmanje 7-8 sati spavanja noću.

Šta još može pomoći kod ubrzavanja metabolizma?

Stručnjaci ističu da postoje još neke stvari koje mogu pomoći kod ubrzanja metabolizma. Zdrave navike i sve što smo izlistali je ključno, a tome možete dodati i ljuću hranu, kao i unositi više proteina koji su ključni i svakoj dijeti ili planu ishrane. 

Ukoliko ne možete da trenirate sa tegovima, dovoljno je i da redovno šetate. Takođe, užinajte pametno, odnosno nemojte izgladnjivati organizam i izbegavajte brze dijete koje će samo poremetiti vaš metabolizam. 

Bonus video:

Detoks napitak za gubljenje kilograma  chefricardocook