Pri uređenju doma izbor odgovarajućih boja zidova vrlo je važan kad je reč o svim prostorijama i treba mu pažljivo pristupiti. To se podjednako odnosi i na dečju sobu, ali i na dnevni boravak ili pak kupatilo.

Kupatilo je prostorija u kojoj ćete boraviti najmanje dvaput na dan, svakoga dana, pa u njoj želite da se osećate prijatno i opušteno. Zato vam treba boja koja je sposobna da vas napuni energijom ujutro ili da vas opusti tokom večeri.

S druge strane, važno je da njeno održavanje bude praktično. Ako na taj način posmatrate boje koje ćete uzeti u obzir, stručnjaci savetuju da svakako u širokom luku zaobiđete ove koje su izdvojili za HomesAndGardens.

Iako se zelena može činiti kao odličan izbor za kupatilo zbog svoje povezanosti s prirodom, to bi mogao biti loš izbor.

Ako vas ipak privlači zelena i želite da budete sigurni njen odsjaj neće narušiti kako se osećate, možete testirati učinak. Obojite veliki komad tapeta i obesite ga u kupatilo. Pogledajte u različito doba dana pod prirodnim i veštačkim svetlom kako biste proverili jeste li zadovoljni ishodom.

Crvena

„Intenzivne, svetle boje mogu delovati nadmoćno u ograničenom prostoru poput kupatila“, objašnjava dizajner enterijera Artem Kropovinski.

Međutim, to ne znači da morate u potpunosti zaboraviti na crvenu boju u kupatilu.

„Ako želite da dodate dašak crvenila, razmislite o dodavanju ukrasnih elemenata kao što su peškiti, ponjave ili umetnička dela“, predlaže Andžela Hamvi, osnivačica “Mackenzie & Co”.

Crvena boja u kupatilu.
Unsplash/ Ryan Cristodoulou 

Svetlobela

Iako dizajneri enterijera preporučuju svetle nijanse za kupatila, istovremeno upozoravaju na zamke nijansiranja.

„Svetlobela možda nije idealna jer će lako pokazati prljavštinu i fleke pa zahteva više održavanja. Umesto toga, preporučujemo meke, neutralne boje u nijansama sive, plave i prljavobele kako biste stvorili spokojan prostor. Na kraju, dobro dizajnirano kupatilo s pravom bojom će vas ujutru napuniti energijom i pružiti smirenost noću“, kaže Angela Hamwey.

Sa tim se slažu i Kili Džekson i Elin Voren, ističući da je važno birati lagane i opuštajuće boje.

Žuta ili plava

“Šta važi za crvenu, važi i za druge nijanse sličnih karakteristika. Posebno predlažemo da izbegavate potpuno zasićene primarne boje poput crvene, žute ili plave koje mogu biti vizuelno šokantne. Skloni smo da izbegavamo hrabre oštre boje, naročito u kupatilu jer bi ona trebalo da deluje svetlo i prijatno kako bi se podstakao osećaj opuštenosti”, upozorava Andžela Hamwi.

Žuta ili plava u kupatilu
Unsplash/Cindy Fogg 

“Kupatila su često manji prostori u domu usmereni na higijenu i negu tela. Važno je koristiti svetle, neutralne boje kako bi prostor izgledao sveže i primamljivo”, preporučuje Hamvi.

Tamne boje

Bilo koja nijansa boje za kupatilo može biti pogrešna ako je nijansa previše tamna.

„Tamne boje takođe nisu idealne za kupatilo jer mogu pokvariti raspoloženje i učiniti prostor manjim“, objašnjava Andžela Hamvi.

Međutim, postoji izuzetak, kažu Kili i Elin.

„Pojačajte dramu u malom prostoru. To je super mesto za iskazivanje ličnosti, ali verovatno bismo se klonili crvenih nijansi.“

Dakle, koja je boja najbolja za kupatilo?

„Usredsredite se na svetle boje za kupatila“, savetuje Kejt Fidžler iz „Kate Figler Interiors“.

„Kupatila su prostori koji bi trebalo da budu istovremeno umirujući i praktični – mesto za opuštanje nakon dugog dana i spremanje na posao ujutro. Zbog toga, ambijent mora biti univerzalno laskav, a da ne bude previše hrabar. Razmislite o toplim belim, oštrim sivim ili drugim umirujućim tonovima“, savetovala je Fidžler.

kupatilo
Unsplash/Sidekix Media 

„Razne nijanse bele boje odlično se slažu s mermerom, a možete dodati naglašeni plafon u bledoplavoj boji. Uz odgovarajuću rasvetu i detalje u tonovima kože možete stvoriti idealan ambijent“, kaže Kejt i ističe da su svetle nijanse uvek bolji izbor za kupatilo.

Dizajner enterijera Artem Kropovinski kaže da bezvremena bela boja kupatila nikada ne gubi svoj šarm.

„Ona pomaže da kupatilo deluje svetlo i prostrano. Takođe, razmislite o nežnim svetloplavim tonovima. To je još jedna prikladna opcija za kupatila, koja nudi sjaj sličan belom, ali s dodatnim karakterom. Ili možda bež. Ova topla i primamljiva nijansa odlično ide u kupatilima, nudeći fleksibilnost za dodavanje živopisnih dodataka“, zaključuje Artem.

Bonus video:

Renoviranje kupatila TikTok/studiobrie