Nadimanje je osećaj nelagodnosti u stomaku uzrokovan viškom gasova ili zadržavanjem tečnosti, a mnogi ljudi se bore sa ovim problemom. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti nadimanju, kao što su prebrzo jedenje, masna hrana, prejedanje, stres, hormonske promene, zatvor i osetljivost na hranu.

Jedan od efikasnih načina za sprečavanje nadimanja je izbegavanje određenih namirnica, posebno u vreme večere, kada naše telo usporava i teže vari hranu.

1. Brokoli

Brokoli je povrće iz porodice kupusa i bogato je raznim hranljivim materijama. Međutim, sadrži šećer koji se zove rafinoza, koji je teško svarljiv. To može dovesti do gasova i nadimanja.

Ako brokoli jedete kasno uveče, to takođe može izazvati loše varenje i ometati dobar san.

Prokelj.
Unsplash/Louis Hansel 

2. Prokelj

Prokelj takođe pripada porodici kupusa i sadrži rafinozu. Kao što je ranije pomenuto, rafinoza može biti teško svarljiva i može dovesti do problema sa varenjem ako se konzumira pre spavanja.

Takođe, ovo povrće je bogato vlaknima, što može izazvati gasove i nadimanje. Ograničite unos prokelja ili ga u potpunosti izbegavajte ako patite od nadimanja.

3. Karfiol

Karfiol, koji je sličan brokoliju i prokulici, izuzetno je hranljiv i pruža nam razne zdravstvene prednosti. Međutim, sadrži jedinjenje zvano sulforafan, koje takođe može izazvati gasove i nadimanje. Takođe sadrži veliku količinu vlakana, koja mogu biti teško svarljiva.

4. Kupus

Kupus je takođe veoma hranljivo povrće, ali ako ga jedete za večeru, takođe može izazvati gasove i nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana i rafinoze. Ipak, preporučuje se da ga jedete za doručak ili ručak, jer ako ga pojedete za večeru to može uticati na kvalitet vašeg sna.

Namirnice koje ne treba jesti za večeru.
Shutterstock 

5. Luk

Luk sadrži fruktane, vrstu ugljenih hidrata koji mogu izazvati gasove i nadimanje. Takođe je bogat vlaknima, što može pogoršati problem.

6. Beli luk

Beli luk se smatra superhranom zahvaljujući brojnim nutritivnim svojstvima i zdravstvenim prednostima. Međutim, beli luk takođe sadrži fruktane, koji mogu dovesti do nadimanja i gasova i mogu izazvati refluks kiseline, što može ometati san.

7. Grašak

Grašak je bogat hranljivim materijama, posebno antioksidansima. Ovo ga čini odličnim dodatkom vašoj ishrani, ali grašak takođe može izazvati nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana i fruktoze. Grašak takođe sadrži šećerne alkohole koji mogu izazvati probleme sa varenjem.

Slatki krompir prepun je beta karotenom, i pre svega odličan je i za one koji muku muče sa masnim temenom
Unsplash/Nathan Dumlao 

8. Slatki krompir

Slatki krompir je dobar izvor vlakana i hranljivih materija, ali nekim ljudima može biti težak za varenje. Sadrži vrstu ugljenih hidrata pod nazivom skrob, koji može izazvati gasove i nadimanje, posebno ako se jede u velikim količinama.