Hrono dijetu 1986. godine osmislio je doktor Alain Delabos. To je način ishrane dizajniran prema telesnom ritmu čoveka. Haotični način života danas diktira nam da jedemo usput, kada imamo priliku i da ponešto žvaćemo tokom celog dana.

Hrono ishrana je način izbalansirane dijete sa planom obroka koji pomaže da se ostane vitak ukoliko se prati par jednostavnih pravila. Ova pravila su usmerena na brisanje loših navika vezanih za ishranu. Ni jedna vrsta hrane nije van dosega ove dijete, samo treba da naučite da konzumrate svoje obroke u pravilnim četvoročasovnim intervalima.

Pravila hrono dijete

Nekoliko kliničkih studija se bavilo uticajem vremenskih intervala obroka (dobijanja energije iz hrane) na gojaznost.

Istraživanja su uključivala pripadnike različitih naroda sa potpuno drugačijim socijalno-ekonomskim životnim navikama. Rezultati su u najvećoj meri potvrdili upravo ono na čemu je zasnovana hrono dijeta: Ključno je fokusirati se na tajming! Od najvećeg je značaja da isplanirate vreme obroka i da se redovno pridržavate toga. Bitno je da to bude onda kada telo ima najviši nivo sposobnosti da svari unetu hranu. Navodi da se da je uz hrono ishranu moguće izgubiti 8 kilograma za tri nedelje.

Neophodno je da vaša tri obroka budu u intervalima od 4-6 sati. Recimo, ako doručkujete u 8h, ručajte u 13h i večerajte oko 18h. Vidite i sami, interval između obroka je 5 sati. Napominjeno da je važno da doručkujete rano. Ne zaboravite da osim glavnih obroka isplanirate vreme i za užinu. Najbolje je da to bude između ručka i večere (na osnovu gornjih intervala, dobro bi bilo da to bude oko 16h).

kod hrono dijete bitan je tajming
Shutterstock 

Odmah možete primetiti da nema nikakvih restrikcija, jer se ne preskače nijedan obrok, a i užina je prisutna svakodnevno.

Čak i ako pre hrono dijete niste imali naviku da doručkujete ili da večerate, nužno je da to odmah promenite. Samo na taj način se stimuliše normalna proizvodnja insulina, enzima i kortizona u vašem organizmu. Hrono ishrana se zaista bazira na normalnim, zdravim navikama u životu.

Hrono doručak

Ako se odlučite za hrono dijetu, poseban fokus treba da stavite na doručak. To će vam biti najobimniji obrok. Zdrav doručak tokom hrono dijete mora da sadrži i ugljene hidrate i masti i proteine.

U odnosu na sadašnji doručak razlikovaće se jer treba da izbegnete hranu baziranu na kukuruzu i pšenici. Odlična zamena je ovas. Međutim, treba voditi računa sa čime se kombinuje, pa zbog toga uvek kad možete neka to budu voda ili tzv „non-dairy“ mleko.

Šećer izbegavajte

Sigurno ste u dobroj meri upućeni kakve negativne efekte ima konzumiranje šećera, pa ga u potpunosti zamenite medom, voćem ili nekim drugim zdravim zaslađivačima.

Meso je dozvoljeno na hrono dijeti, čak se i preporučuje njegova upotreba. Ono oko čega trebate da vodite računa je poreklo tog mesa. Kupujte ga samo od proverenih prodavaca.

meso i riba se preporučuju na hrono ishrani
Shutterstock 

Hrono ručak

Ručak bi vremenski trebao da bude nekih 5 sati nakon doručka. Kad otpočnete sa hrono dijetom, ovo će vam biti jedna od najvećih smetnji. Sigurno ste navikli da nešto pojedete između doručka i ručka, ali tu naviku morate da izbacite. Brzo ćete se privići na ovo.

Kad je ručak u pitanju, osnovno je pravilo da unesete dovoljno proteina. Jasno vam je da su manje-više sve vrste mesa dozvoljene (svinjetina, jagnjetina, junetina sve vam je dozvoljeno). Budite kreativni, pregršt je lepih recepata za hrono ručak koje morate probati.

I koliko se proteini preporučuju, toliko o ugljenih hidratima morate povesti računa. Važno je koji je izvor ugljenih hidrata. Neke, kao što je hleb, trebate da izbacite. S druge strane, povrće kao izvor ugljenih hidrata treba svakodnevno da nađe mesto u hrono ručku. Uz meso obavezno izaberite neku svežu sezonsku salatu.

Užina u hrono dijeti

Već smo rekli da osim glavnih obroka obavezno izdvojite vreme za užinu. To je trenutak kad možete sebi da priuštite unos manje količine šećera, pa razmislite o omiljenom suvom voću ili crnoj čokoladi. Dozvoljeno vam je. To će vas održati sitim do večere, a i doneti dovoljno energije ako trenirate u večernjim satima.

Postoji dosta opcija za užinu sa niskim sadržajem kalorija. Opustite se jer ćete lagano sve te kalorije potrošiti tokom vežbanja.

zdrava užina treba da bude vaš izbor
Shutterstock 

Hrono večera

Osnovni cilj večere je da se napuni želudac, pre odlaska u krevet. Naravno, kao najbolja opcija za to je povrće. Na peciva, pite, suhomesnato, pečenicu jednostavno zaboravite. Takvi izvori ugljenih hidrata su nedopustivi kao opcija za hrono večeru.

Ukoliko nemate problema sa viškom kilograma, uz povrće možete dodati parče dobrog sira. Uvek imajte na umu da večera mora da bude količinski najmanji obrok u toku dana.

Šta treba izbegavati na hrono dijeti?

Već je naglašeno da unos šećera morate svesti na minimum. Jedini izuzetak je užina, kada možete uzeti malo crne čokolade. Gazirana pića odmah izbacite iz upotrebe. Ona imaju mnogostuko loš uticaj. Negativno utiču na kiselinu u želucu čime se može poremetiti prerada hrane.

Mleko, mlečne proizvode kao što su sir, jogurt i pavlaka, margarin, pa i biljne masti takođe treba da izbegavate. Ako ste do sada redovno koristili ove namirnice, izbacite ih iz upotrebe postepeno.

U nastavku pogledajte recept za užinu od 100 kalorija:

Užina do 100 kalorija TikTok/chefsanantonio

izvor: mrsavko.rs