Jelena i Novak Đoković pobornici su zdrave ishrane. Poznato je da ovaj par godinama ne konzumira meso, ali uprkos tome, njihov meni obiluje vitaminima i mineralima koji obezbđuju telu potrebnu snagu.

Jedna od namirnica koja je neizostavni deo ishrane u porodici Đoković je kinoa. Kinoa ne goji i sastavni je deo obroka Jelene Đoković i njenog supruga. Kinoa se naziva "zlatom Inka" i "kraljicom semenki". Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom.

Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vreme ratova, ova žitarica telu može da donese mnoge prednosti.

Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemeroida i išijasa.

Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad creva.

Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Uticaj na zdravlje

Ishrana koja uključuje kinou ima važne zdravstvene koristi.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Kinoa sadrži veliku količinu biljnih vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih. Rastvorljiva vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i usporavaju razbijanje ugljenih hidrata na glukozu. Zahvaljujući njima kinoa ima nizak glikemijski indeks – 53 i korišćenje kinoe u ishrani može čak i poboljšati stanje bolesnika obolelih od dijabetesa tipa 2.

Snižava holesterol

Znatan sadržaj rastvorljivih vlakana u kinoi utiče i na smanjenje nivoa ukupnog holesterola kao i nivoa lošeg LDL holesterola.

Hrana za vegane i vegetarijance

Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla tako da ima posebnu ulogu u ishrani vegana i vegetarijanaca zbog visokog sadržaja proteina koji im je neophodan u ishrani. Tako jedna šolja skuvane kinoe sadrži 8 g proteina što je njima izuzetno važan izvor proteina.

salata od kinoe
max-griss-9ZwwvMFj_4M-unsplash.jpg 

Kontroliše krvni pritisak

Kinoa ima visok sadržaj kalijuma u poređenju sa ostalim žitaricama. S obzirom na to da kalijum održava zdravi balans natrijuma u organizmu, on time utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska. Kinoa takođe sadrži dosta magnezijuma, vazodilatatora koji snižava krvni pritisak.

Potpomaže održavanju zdrave telesne težine

Visok sadržaj biljnih vlakana, proteina i relativno nizak glikemijski indeks je dobra kombinacija u borbi protiv gojaznosti tako što ishrana sa kinoom utiče na zadržavanje osećaja sitosti zbog sadržaja vlakana i proteina.

POGLEDAJTE KAKO VEŽBA JELENA ĐOKOVIĆ: Zbog ovoga može da se pohvali vitkom linijom i nakon dve trudnoće Instagram/jelenadjokovicndf