Depresija je ozbiljno stanje a dijagnozu i način lečenja može postaviti isključivo lekar. Svako od nas se povremeno oseća tužno ili potišteno, ali onaj koji ne pati od depresije nikada ne može zaista doznati kako to stanje zaista izgleda.

Ipak, tema na ove i slične teme i pregršt. Pa tako, i neke osobe od uticaja na društvenim mrežama neretko provuku depresiju kao stanje slabosti te osobe koja svesno bira depresiju umesto pozitivnog načina razmišljanja.

Toliko pogrešnih stavova uočeno je i u rečima Ane Ranković, koja za sebe kaže da je terapeut, kouč, mentor, NLP trener, a bavi se čišćenjem blokada, buđenjem potencijala i spiritualnim postavljanjem ciljeva, uz lični razvoj i prosperitet.

Ona u jednom svom promo videu za svoj program ličnog razvoda, čija je cena uzgred 81.000 dinara, navodi:

"Biti depresivan je najgora navika koju možete da imate u životu. Biti depresivan, nesrećan i lenj je navika. Poenta je izabrati optimizam, a ne očaj", rekla je Ana Ranković za ovako ozbiljno psihološko stanje.

Iako je naravno sasvim legitimno da svako iznosi svoje mišljenje, ovo je tim gore jer njen profil ima preko 20.000 pratilaca koji podržavaju njen rad.

Isto tako, ove poruke kvazistručnjaka nisu opasne samo zbog širenja neistina i stvaranje atmosfere u društvu da se psihološka stanja ne shvataju za ozbiljno, već mogu biti pogubne i za osobe koje se zaista nalaze u stanju depresije.

Osobe u depresiji.
Unsplash/Yuris Alhumaydy 

Osobama kojima je dijagnostifikovana depresija mogu se često pojaviti i negativne misli, praćene osećanjem bezvrednosti i krivice potreba za izolacijom i povlačenje iz društva, a u najtežim oblicima depresije i suicidne ideje, namere i planovi.

Zato ovakve reči kvazistručnjaka mogu na dubljem nivou učiniti da čovek nipodaštavaja sebe zbog "izbora" koji je "sam izabrao".

Pored toga, ono što je takođe problematično jeste da u radnoj biografiji Ane Ranković stoji da je ona zapravo diplomirana dizajnerka.

Video koji je uzburkao javnost je posle burnih reakcija izbrisan sa Instagrama, a Ana Ranković je u storiju napisala „da je pogrešno shvaćena“.