Zemlja konstrasta koju krase prelepe plaže, magična ostrva, reke i jezera, kulturni spomenici, antički gradovi, mediteranska kuhinja, pitka i očaravajuća vina, Hrvatska s pravom nosi epitet jedne od omiljenih destinacija za letovanje u regionu.

Kristalno čisto more, bujna vegetacija i prirodno šumovito okruženje, doživljaj odmora na moru čine još prijatnijim, ali i blagotvornijim za čitav organizam i sva čovekova čula. 

Ukoliko se još uvek niste odlučili na kojoj ćete plaži odmarati ovog leta, možda vam pomognu naši favoriti da prema njima odaberete ovogodišnji dašak raja na Jadranu.

Uvala Čikat

U severoistočnom delu Jadranskog mora smestio se kvarnerski zaliv, a u njemu nekolicina ostrva koja se mogu pohvaliti veličantsvenom prirodom i rajskim plažama. Lošinj se ističe kao onaj sa najzavidnijim prirodnim bogatstvima, koja su od ovog ostrva načinila i svojevrsnu vazdužnu banju. Na plažama Punta, Veli Žal i Sunčana uvala plava zastavica se vijori iz godine u godinu, dok se uvala Čikat na Malom Lošinju diči posebnom intimom i lepotom, zahvaljujući bujnoj vegetaciji koja je okružuje, ali i komšiluku u kome blistaju neki od najluksuznijih hotelskih kompleksa Mediterana.

Uvala Čikat plaža u Hrvatskoj.
Shutterstock 

Zlatni rat

Bol na Braču, spada u malecke gradove na hrvatskom primorju i sigurno ne bi bio toliko poznat i popularan među turistima da nije nje - veličanstvene šljunkovitee plaže Zlatni rat koja je sigurni smo najpoznatija i najfotografisanija plaža na Jadranu zbog izrazite atraktivnosti. Nastala je taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena pružajući se poput jezičca i do 500m u more. Pod uticajem vetrova, talasa i morskih strujanja vrh „Zlatnog rata“ stalno menja svoj oblik čineći ga svaki put drugačijim i ponovo zanimljivim. Taj predeo je inače zaštićeno prirodno područje i omiljeno mesto surfera i kite-surfera iz celog sveta. Plaža Zlatni rat udaljena je svega 2km od Bola.

Zlatni rat plaža u Hrvatskoj.
Shutterstock 

Rajska plaža

U mestu Lopar na osrtvu Rab, skriva se pravi dragulj, peščana Rajska plaža dugačka gotovo kilometar i po. Zbog kvaliteta životne sredine i čistoće, plaži je dodeljena Plava zastava, sertifikat Fondacije za ekološko obrazovanje. Budući da nema tuševe, restorane, barove i sportske terene duž obale, Rajska plaža je idealna za ljude koji vole da uživaju u prirodnim lepotama.