Ima nešto oko tog broja "13" što u ljudima budi jezu.

Bilo da ste sujeverni ili ne, činjenica je da širom sveta mnogi hoteli nemaju sobe sa rednim brojem 13, a neke visoke zgrade "nemaju" 13. sprat već "skačemo" direktno sa 12. na 14. a u nekim avio kompanijama su rešili da izbace pločicu sa nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.

Takođe, neki veruju da je broj 13 broj koji remeti prirodi sklad, savršenstvo. Jedni, da je to bio dan kada je Eva navela Adama da zagrize jabuku, kada je počeo potop i gradnja Vavilonske kule. Drugi ga vezuju za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, jer je bio 13. gost na poslednjoj večeri, pa se čak i danas smatra da nije dobro biti 13. gost za stolom.

petak 13
Shutterstock 

Strah od broja 13 vezuje se i za paniku 1927. godine, kada se dogodio drugi najveći krah na berzama. Poslovni neuspesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Val Stritu.

Strah od petka 13 je toliko rasprostranjen da je čak dobio i svoje stručne nazive - triskaidekafobijastrah od broja 13 i paraskavedekatriafobijastrah od petka 13.

uplasena zena
Freepik/wayhomestudio 

Međutim, šta na sve ovo kaže numerologija?

Broj 13 nosi određena otežanja, broj je karmički, kada je redukovan nosi simboliku Saturna (1+3= 4, broj 4 je Saturnov broj). Ali i pored toga, datum u mesecu se nikad ne posmatra izolovano, već se posmatra u okviru čitavog zapisa datuma (dan, mesec, godina).

I da zaključimo, petak 13. pored svih strahova i praznoverja, ne mora uopšte da bude fatalan ili baksuzan dan, da li će taj dan nekoj osobi doneti nesreću ili obilje srećnih okolnosti, zavisi od predispozicija datuma rođenja te osobe.

horoskop numerologija
Shuterstock 

Dakle, samo bez opterećenja nerealnim strahovima. Opustite se i uživajte u životu i zapamtite - pod 1, ovo je jedini petak 13. u ovoj godini, a pod 2, posle svakog petka 13. ide subota 14, a to znači vikend, odmor i opuštanje. Pa gde ćete bolje!