"9 DANA OD ROĐENJA MOJ OTAC JE PROGNAN IZ PALESTINE" Nakon duge tišine, Bela Hadid se oglasila emotivnom porukom

Bela Hadid nestala je iz javnog oka već 19 dana, što je izazvalo znatiželju mnogih jer se ona uvek isticala kao aktivistkinja i borkinja u pokretu Slobodna Palestina, a tek juče je odlučila da se obrati svetu.

RCF / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Jedna od najvećih zvezda modelinga u protekloj deceniji, Bela Hadid već neko vreme zazire od javnosti i povukla se iz posla kako bi se posvetila svom kako fizičkom, tako i mentalnom zdravlju.

Međutim, nakon izbijanja novih sukoba između Izraela i Hamasa, još se češće može čuti pitanje gde je ona nestala, s obzirom na njeno palestinsko poreklo i višegodišnje učešće u pokretu Slobodna Palestina.

Manekenka, inače ćerka palestinskog bogataša Mohameda Hadida i holandske manekenke Jolande Hadid, ranije je posećivala proteste podrške domovini njenih predaka i često otvoreno, rizikujući svoju karijeru, govorila o teškoj svakodnevici Palestinaca. Nakon dugog ćutanja i pretnji smrću koje je dobila njena porodica nakon oglašavanja njene starije sestre Điđi Hadid, Bela je odlučila da se obrati javnosti otvorenim pismom koje prenosimo u celosti.

- Oprostite mi na tišini

Tek treba da pronađem savršene reči za ove duboko zamršene i užasne protekle dve nedelje, sedmice koje su vratile pažnju sveta na situaciju koja decenijama oduzima nevine živote i pogađa porodice. Imam mnogo toga da kažem, ali danas ću biti kratka.

Svakodnevno mi stiže stotine pretnji smrću, moj broj telefona je procureo, a moja porodica se osećala kao da je u opasnosti. Ali ne mogu više da ćutim. Strah nije opcija. Narod i deca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu sebi priuštiti naše ćutanje. Mi nismo hrabri kao oni. 

Moje srce krvari od bola od traume koju vidim kako se odvija, kao i od generacijske traume moje palestinske krvi. Gledajući posledice vazdušnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile decu i decom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom.

Žalim sa izraelskim porodicama koje su se nosile s bolom i posledicama 7. oktobra. Bez obzira na istoriju zemlje, osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gde. Povređivanje žena i dece i teror ne čine i ne bi trebalo da učine ništa dobro za pokret Slobodna Palestina. Duboko u srcu verujem da nijedno dete, nijedan čovek, nigde, ne smeju biti oduzeti porodici ni privremeno ni na neodređeno vreme. To važi i za Izraelce i za Palestince.

Važno je razumeti teškoće onoga što znači biti Palestinac, u svetu koji nas vidi samo kao teroriste koji se opiru miru. To je štetno, sramno i kategorički neistinito. Moj otac je rođen u Nazaretu u godini Nakbe (raseljenja 750.000 Palestinaca 1948). Devet dana nakon što se rodio, on je, u naručju svoje majke, zajedno sa svojom porodicom prognan iz svoje domovine Palestine, čime su postali izbeglice, daleko od mesta koje su nekada nazivali domom. Mom deki i baki nikad nije dozvoljeno da se vrate.

Moja porodica je bila svedok 75 godina nasilja nad palestinskim narodom – pre svega, brutalnih invazija naseljenika koje su dovele do uništenja čitavih zajednica, hladnokrvnih ubistava i prisilnog iseljavanja porodica iz njihovih domova. Praksa naseljavanja na palestinskoj zemlji traje do danas. Bol od toga je nezamisliv.

Moramo svi zajedno da stanemo u odbranu čovečnosti i saosećanja – i da zahtevamo da naši lideri učine isto. Sve religije su mirne, vlade su korumpirane, a njihovo preplitanje najveći je greh. Mi smo jedno, i Bog nas je stvorio sve jednake. Sva krvoprolića, suze i tela treba oplakivati sa istim poštovanjem.

U Gazi je hitna humanitarna kriza na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu.

Ratovi imaju zakone i oni se moraju poštovati, bez obzira na sve. Moramo da nastavimo sa pritiskom na naše lidere, gde god da se nalazimo, da ne zaboravimo hitne potrebe naroda Gaze i da obezbedimo da nedužni palestinski civili ne budu zaboravljene žrtve ovog rata.

Stojim uz čovečanstvo, znajući da mir i bezbednost pripadaju svima nama.

SPOT / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!