Internet platforma OnlyFans prošle godine doživela je nazapamćenu ekspanziju. Usled pandemije usledio je karantina, korisnici interneta su masovno nagrnuli na sadržaj pomenutog sajta koji obuhvata eksplicitne video snimke i fotografije zgodnih žena... Provokativni materijal može da objavljuje ko god to poželi, ali ako neko želi isti da vidi, to mora da plati.

Ova platforma sa kratko vreme postala je veoma popularna među zvezdama, ali i brojnim modelima, influenserima i Jutjuberima, s obzirom na to da predstavlja lak način za brzu, a često i poveću zaradu.

Korisnici za sadržaj plaćaju od 3,90 funti pa sve do 39 funti mesečno, u zavisnosti od toga šta žele da vide. Stranica uzima 20 odsto zarade, dok ostatak ide u ruke kreatora sadržaja, kojima je do sada isplaćeno preko 950 miliona funti. Da im procvat tek prestoji dokazuje i činjenica da im se tokom karantina obim posla žestoko povećao, porast novih profila je iznosio 42 odsto. Mnoge inostrane zvezde imaju profile na ovoj platformi, ali i domaće, poput blogerki i manekenki.

Kako je sve krenulo?

Timoti Stokli je čovek koji je osmislio ceo koncept. On inače nosi titulu "kralja kućnih filmova za odrasle", a "OnlyFans" pokrenuo pre pet godine sa sedištem u Londonu.

Timoti Stokli je sin uglednog bankara, danas živi u luksuznoj vili u Stortfordu, odakle upravlja svojevrsnim carstvom erotskog materijala, a svojevremno je priznao da je pogledao preko milion filmova za odrasle.

"Imun sam na sve razvratnosti", rekao je jednom i to možda najbolje opisuje njegovu posvećenost i strast ka ovom poslu.

Ko sve objavljuje sadržaj?

Platforma trenutno broji više od milion kreatora sadržaja, a njihove profile redovno prati nekoliko miliona korisnika.

Eksplicitne fotografije ne objavljuju samo zvezde produkcije za odrasle. To rade i slobodne, devojke i žene koje su se prethodno proslavile na Instagramu ili u rijaliti emisijama. Mnoge od njih koriste svoje Instagram profile kako bi privukle dodatnu publiku na stranicu "OnlyFans" gde plasiraju siroviji materijal.

Često je reč o sasvim običnim devojkama iz srednje klase koje su rešile da iskoriste svoje atribute kako bi zaradile novac na lak način. Neke od njih su postale i milionerke  zahvaljujući "OnlyFans" karijeri. Jedna od njih je i Britanka Dani Harvud koja se platformi pridružila 2019. godine, a već je uspela da zaradio milion funti na ovoj mreži.

"Muškarci danas više ne žele da plaćaju za pornografiju, to mogu da vide besplatno. Oni želeda vide 18+ snimke devojaka koje vide na društvenim mrežama ili u magazinima. Ja sam kao njihova online devojka", rekla je ona.

Revolucija 

I dok neki smatraju da je ova platforma iz korena promenila se*s industriju, dodatno je liberalizajući, drugi tvrde da prema ženama postupa kao makro, te se nameće i problem integriteta i privatnosti tih devojaka.

Mnogo devojaka iz cele priče izađe osramoćeno i poljuljanog morala, te sa pitanjem da li su otišle predaleko. Jedna od njih je za "The Sunday Times" ispričala da se oseća kao da se virtuelno prostituiše, a da joj je stranica nešto poput makroa.

S druge strane Stokli takve navode odbacuje, tvrdeći da je sve na dobrovoljnoj bazi i da nemaju nikakve obaveze prema stranici.

"Svi su dobrovoljno tu i objavljuju sadržaj kakav god žele", rekao je on jednom prilikom.

Šta je sa privatnošću?

Iako "OnlyFans" tvrdi da rade sve da zaštite privatnost i sadržaj svojih kreatora, on često završi širom Interneta na brojnim stranicama.

Iz kompanije tvrde da je sadržaj nemoguće sejvovati ili skinuti, a čak ni skrinšot nije dozvoljen. Ipak u praksi ovo ne pije vodu, s obzirom na to da materijal često završi na Tviteru i drugim platformama.

Društvenim mrežama je tako kružilo između 1,5 i 4 terabajta 18+ sadržaja koji su do tada mogli da vide samo korisnici koji su bili pretplaćeni na stranicu.

"Istražili smo tvrdnje o hakovanju i nismo pronašli nikakve dokaze o bilo kakvom narušavanju naših sistema. Čini se da je sadržaj koji kruži društvenim mrežama prikupljen s raznih platformi", poručili su oni tada.

Poznati propagiraju OnlyFans

U SAD-u je nastala prava pomomama za OnlyFansom. Naime, ova mreža ima 25 miliona registrovanih korisnika širom svetam a oko 500.000 njih nudi besplatne sadržaje. Čak ni poznate ličnosti nisu odolele ovoj platformi. Najpoznatije lice je Bela Torn. Naime, 22-godišnjakinja propagira ovu platformu od početka. Osim toga, ona već neko vreme radi u po*noindustriji kao rediteljka filmova za odrasle. Kada je 19. avgusta otvorila svoj nalog na OnlyFansu, navala je bila toliko velika da je mreža bila srušena nekoliko sati, a glumica je za 24 sata zaradila više od milion dolara. Preplata na njen profil košta 20 evra mesečno.

I Kardi Bi takođe koristi ovu mrežu za sebe. Naime, kada je objavljen njen single „WAP“, iskoristila je OnlyFans kako bi video pustila online. Njen spot je vrlo provokativan i nakon kratkog vremena se puno pričalo o njemu, doduše, Kardi nije objavila gole fotografije na platformi.

Kreatori na platformi nazivaju sami sebe „Intimfluenserima“. Na platformi je niz svih mogućih Intimfluensera: od klasičnih influensera do profesionalnih „se*s radnika“. Glumci i glumice iz industrije za odrasle nemaju potrebe za studijima, i na ovaj način samostalnio zarađuju novac zahvaljujući njihovim postovima.