Ljubljenje dece u usta je jedna od vrućih tema kada je u pitanju roditeljstvo. Neki se nad tim prizorom zgroze, drugima je simpatičan. Iako svi poljupci po drugim delovima tela mogu da znače mnogo stvari, poljubac u usta u našoj kulturi rezervisan je samo za partnera. Zbog toga svaki prizor roditelja koji dete ljubi u usta izaziva burne reakcije okoline.

Prva asocijacija na poljubac mora da vam bude ljubav, a širok pojam kao poljubac odnosi se i na širok spektar ljubavi koju možemo da osećamo. Volimo svoje rođake i ljubimo ih u obraz, kosu, nekad čak i ruku. 

Mnoge zvezde na svojim društvenim mrežama dele fotografije svoje dece od trenutka kada dođu na svet. Iako to često nailazi na kritike javnosti jer bi neke stvari ipak trebale da ostanu privatne, takav vid privatnosti, izgleda, davno se izgubio u današnjem svetu. Ono što još više izaziva reakciju javnosti jesu roditelji koji svoju decu ljube u usta.

Prvi na listi su svakako Bekamovi koji to već godinama objaljuju na drušvenim mrežama i momentalno dobijaju negativne reakcije obožavatelja.

Porodica Bekam nije jedina koja praktikuje ovakve poljupce sa svojom decom. Brojna poznata lica su to podelila na svojim društvenim mrežama, a jedna od onih koja je ponovo pokrenula ovu temu je i čuvena manekenka Hajdi Klum.

Naime, njena ćerka Leni je na svom Instagram profilu podelila poljubac sa mamom, a nije trebalo mnogo vremena da prođe a da o tome ne počne da se piše.

Nakon takvih fotografija se uvek razvije ista polemika, a to je da li je ljubljenje dece u usta neprimereno?

Na ovu temu često su odgovarali i mnogi psiholozi.

Mnogi od njih naglašavaju da ovakav vid poljupca u usta između deteta i roditelja prihvatljiv u pojedinim kulturama, i naglašavaju da je takva i američka kultura, i da ovaj trend upravo i dolazi sa zapada.

Međutim, iako će neki reći da je takav poljubac bezopasan i naivan, postoje dobri razlozi da se ipak suzdržite od njega i dete cmoknete u obraz, kako većina psihologa tvrdi. Pre svih, to su zdravstveni i higijenski razlozi. Odrasli mogu detetu na ovaj način da prenesu razne infekcije i da ozbiljno ugroze detetovo zdravlje.

Jednako, ili još važnije, jesu psihološke posledice po detetov razvoj. Dete će se možda početi ponašati na isti način na koji ste ga naučili kod kuće, ali van porodičnog kruga, ljubeći drugu decu ili odrasle u usne kao način da izrazi saosećanje, naglašavaju psiholozi. Zbog toga ona preporučuje da se dete ljubi samo u obraze ili u čelo.