Pre 6 godina, lepa Margarita Gračeva preživela je nezapamćeni pakao, kada joj je bivši muž teško povredio u naletu ljubomore. 

Podsetimo, tog jutra 11. decembra 2017. godine, njen tadašnji muž Dmitri ponudio joj je da je odbaci do posla, ali ju je umesto toga odvezao u suprotnom smeru, ka šumi. Parkirao je kola, odvukao je sa sedišta, uzeo sekiru iz gepeka i odsekao joj obe šake.

Potom ju je ostavio na hitnom prijemu lokalne bolnice u Serpukovu, u južnoj Moskvi, odvezao se do policijske stanice i priznao zločin.

Margariti Gračevoj je bivši odsekao šake.
printscreen/instagram/margoritka1211 

Razlog, ako se to može uopšte tako nazvati, su njegove sumnje da ga vara, a Dmitri je nakon toga dobio zatvorsku kaznu od 14 godina.

Njih dvoje su se upoznali u školi i počeli da izlaze posle fakulteta. Isprva su bili srećni, iako je on umeo brzo da plane oko trivijalnih stvari, i zakleo se da će je ubiti ako mu ikad bude bila neverna.

Njihova veza zapala je u krizu kad je Margarita počela da radi u reklamnom odeljenju dnevnog lista iz Serpukova. Uprkos diplomi, Dmitri je mogao da nađe posao samo kao vozač viljuškara i postao je zavidan prema njenoj karijeri i ljubomoran na njene muške kolege. Kod kuće je bio sve više hladan i povučen.

Kad je Margarita rekla da misli da treba da se razdvoje, on ju je ignorisao. Ali kad mu je donela papire za razvod, on se razbesneo. Jedne noći ju je napao u njihovom dvosobnom stanu, probudivši decu, koja su videla masnice po njenom telu. Sledećeg puta, kad joj je pretio nožem, otišla je u policiju.

"Napisala sam iskaz a dežurni policajac mi je rekao da će mi se javiti za 20 dana", rekla je Margarita u jednom intervjuu. "Istakla sam da do tad može da me ubije 20 puta."

Pet dana nakon što je njen slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza, Dmitri je Margariti odsekao šake.

Stravični napad ova hrabra žena uspela je da preživi. Pred njom su bile teške operacije, a danas ima jednu bioničku ruku, a drugu prekrivenu ožiljcima kao stalni podsetnik na najjeziviji trenutak u svom životu.

Margarita Gračeva je progovorila o svemu što je prošla.
Youtube 

Njena osakaćena leva ruka pronađena je u šumi i zašivena joj nazad tokom devetočasovne operacije. Kraudfanding kampanja sakupila je šest miliona rubalja (85.000 evra) za protetičku desnu šaku, koja joj je nameštena u Nemačkoj.

Ova hrabra dama je odmah nakon stravičnog napada podnela zahtev za razvod, a kasnije je objavila i knjigu "Srećna bez ruku" u kojoj se obratila svim ženama koje prolaze kroz porodično nasilje i podstakla ih da pobegnu iz takvog odnosa.

Inače, Evropski sud za ljudska prava naložio je Rusiji da isplati odštetu za četiri žrtve nasilja u porodici, među kojima je i Margarita. Ruska vlada mora da plati više od 370.000 evra Gračovoj da pokrije njene prošle i buduće medicinske troškove, kao i moralne i fizičke patnje. U presudi se takođe navodi da tri druge žrtve nasilja u porodici, Ruskinje Natalija Tunikova, Jelena Geršman i Irina Petrakova, moraju da dobiju odštetu od po 25.000 evra.

Kako kaže, nije joj bila želja da postane slavna već da pomogne svima koji se nalaze u sličnoj situaciji.

Na prišivenoj ruci je uspela delimično da povrati funkcije, a odnedavno je počela da objavljuje i serije profesionalnih fotografija na kojima pozira i ističe svoju bioničku šaku u prvi plan.

Ipak, drugu ruku gotovo nikad nije prikazivala, sve do sad. Ona je objavila kolaboraciju sa jednim salonom, a u potresnom snimku obradila je čitavu situaciju, od trenutka kada se nasilje dogodilo do onoga što je danas.

"Transformacija iz @goar_avetisian. I želeli smo da ne samo da vidite lepu sliku, već da na ovaj način pokažemo moju priču novoj publici i skrenemo pažnju na probleme kao što su invalidnost i nasilje u porodici", napisala je Margarita. 

Margarita Gračeva prvi put je pokazala kako izgleda.
instagram/margoritka1211 

Ovo je ujedno bio i prvi put da je pokazala kako njena odsečena ruka danas izgleda. No, pored ovog snimka, aktivistkinja je oduševila svoje pratioce i novim iznenađenjem koje je sve oduševilo i dovelo do suza radosnica. 

Ona je podelila fotografiju na kojoj se vidi njen poveći stomak, zbog čega je bilo jasno njeno odsustvo sa mreža. 

"Sve je teže sakriti stomak, a oni najpažljiviji su počeli da primećuju moje izmenjene forme", otkrila je Margarita. 

Ona je potom otkrila i da ona i njen partner ne žele da znaju pol deteta. 

"Imaćemo... Neću stvarati intrige za blogovanje i odmah ću pisati o polu deteta. Doktor je na ultrazvuku već video koga čekamo, ali ovog puta smo odlučili da ne želimo da saznamo da li je dečak ili devojčica, već da sačekamo porođaj. Dakle, neće biti 'rodne zabave', želimo da sačuvamo trenutak magije. I iskreno, u ovoj trudnoći mi zaista nije bitno da li je dečak ili devojčica, najvažnije je da je beba zdrava i da sve prođe kako treba", rekla je ova hrabra žena koja smatra da i ovog puta nosi dečaka, iako priznaje da bi se obradovala devojčici. 

Margarita već ima tri sina od kojih je dva dobila sa bivšim suprugom, a jednog sa drugim mužem. Njih dvoje su se dugo upoznavali, i kako je rekla i sama i više navrata, trebalo joj je vremena da ga "upozna".

Pročitajte još: ŽENA KOJOJ JE MUŽ ODSEKAO RUKE "ISTRIPOVAN" DA GA VARA POKAZALA KAKO SADA IZGLEDA: Podelila jezive slike pa ČISTU MAGIJU

"Strpljivo me je čekao i nije me pritiskao i zahtevao da definišemo vezu. Verujem da je zato i uspelo. Moja dva sina se sjajno slažu sa njim", kaže Margarita, dodajući da njeni sinovi ne znaju ništa o tome kako je njihov otac majci odsekao ruke.

"Znaju samo da je u zatvoru i to je to. Ne smatraju ga ocem", kaže ona.

Margarita i njen novi suprug Maksim su pre izvesnog vremena priredili i venčanje na kome se desilo i iznenađenje. U trenutku kada je trebalo da razmene burme, Maksim je bacio burme u reku i šokiranim gostima rekao: "Danas definitivno neće biti venčanja".

Nakon početnog šoka, Margita je objasnila gostima da su se njih dvoje već venčali godinu dana pre toga i da je ovo zapravo proslava prve godišnjice braka, a za medije kaže da je u drugom braku "nenormalno srećna" i iskreno, to je najmanje što ova hrabra žena i zaslužuje. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Nasilje nad ženama mora da prepozna okolina! To nije nečiji privatan problem Kurir televizija

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!