Pre 5 godina, vest da je muškarac u naletu ljubomore odsekao ruke ženi jer je sumnjao da ga vara, potresla je ne samo Rusiju nego i celi svet. Muškarac po imenu Dimitri ponudio je supruzi Margariti Gračevoj da je odveze do posla, da bi skrenuo na drugu stranu, ka šumi. 

Parkirao je kola, odvukao je sa sedišta, uzeo sekiru iz gepeka i odsekao joj obe šake. Potom ju je ostavio na hitnom prijemu lokalne bolnice u Serpukovu, u južnoj Moskvi, odvezao se do policijske stanice i priznao zločin.

Margarita Gračeva pretrpela je nasilje supruga.
printscreen/instagram/margoritka1211 

Njih dvoje su se upoznali u školi i počeli da izlaze posle fakulteta. Isprva su bili srećni, iako je on umeo brzo da plane oko trivijalnih stvari, i zakleo se da će je ubiti ako mu ikad bude bila neverna.

Njihova veza zapala je u krizukad je Margarita počela da radi u reklamnom odeljenju dnevnog lista iz Serpukova. Uprkos diplomi, Dmitri je mogao da nađe posao samo kao vozač viljuškara i postao je zavidan prema njenoj karijeri i ljubomoran na njene muške kolege. Kod kuće je bio sve više hladan i povučen.

Kad je Margarita rekla da misli da treba da se razdvoje, on ju je ignorisao. Ali kad mu je donela papire za razvod, on se razbesneo. Jedne noći ju je napao u njihovom dvosobnom stanu, probudivši decu, koja su videla masnice po njenom telu. Sledećeg puta, kad joj je pretio nožem, otišla je u policiju.

- Napisala sam iskaz a dežurni policajac mi je rekao da će mi se javiti za 20 dana- rekla je Margarita u jednom intervjuu.

- Istakla sam da do tad može da me ubije 20 puta.

Pet dana nakon što je njen slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza, Dmitri je Margariti odsekao šake.Njena osakaćena leva ruka pronađena je u šumi i zašivena joj nazad tokom devetočasovne operacije. Kraudfanding kampanja sakupila je šest miliona rubalja (85.000 evra) za protetičku desnu šaku, koja joj je nameštena u Nemačkoj.

Margarita je mislila da nakon svega što je prošla nikada više neće moći da veruje u ljubav, međutim, sudbina je za nju imala druge planove. Upoznala je Maksima sa kojimse najpre družila dugo sve dok nije mogla da mu veruje.

- Strpljivo me je čekao i nije me pritiskao i zahtevao da definišemo vezu. Verujem da je zato i uspelo. Moja dva sina se sjajno slažu sa njim - kaže Margarita, dodajući da njeni sinovi ne znaju ništa o tome kako je njihov otac majci odsekao ruke.

- Znaju samo da je u zatvoru i to je to. Ne smatraju ga ocem - kaže ona. Inače, Maksim i Margarita su se venčali 2020. godine, a već 2021. godine na svet je došla njihova ćerka Jaroslava. 

Nakon svega usledile su i dobre vesti od strane Evropskog suda za ljudska prava, koji je naložio Rusiji da isplati odštetuza četiri žrtve nasilja u porodici, među kojima je i Margarita Gračeva.

Prema odluci Evropskog suda za ljudska prava, ruska vlada mora da plati više od 370.000 evra Gračovoj da pokrije njene prošle i buduće medicinske troškove, kao i moralne i fizičke patnje. U presudi se takođe navodi da tri druge žrtve nasilja u porodici, Ruskinje Natalija Tunikova, Jelena Geršman i Irina Petrakova, moraju da dobiju odštetu od po 25.000 evra.

Margariti Gračevoj biće isplaćena odšteta.
Youtube 

Kako Margarita kaže, najvažnije joj je da, u presudi Evropskog suda za ljudska prava, sud naloži Rusiji da usvoji zakone protiv nasilja u porodici.

- Još ne mogu da slavim jer bi Rusija mogla da uloži žalbu na presudu. Srećnija sam zbog druge odluke Evropskog suda za ljudska prava. Nadam se da će naša zemlja saslušati Evropski sud i da će mere zaštite žrtava nasilja u porodici biti sprovedene - rekla je Gračeva.

Ipak, ona i te kako ima razlog za osmeh. Osim što je aktivna na mrežama i jedna od najglasnijih protiv nasilja nad ženama, Margarita svojim objavama sa suprugom svakodnevno oduševljava svoje pratioce.

Njih dvoje vole se i dalje kao prvog dana, a Maksim svoju suprugu gleda sa mnogo nežnosti i ljubavi. Njihove fotografije mnogima pokazuju da postoji svetlo na kraju tunela, te da i nakon najgorim trenutaka treba verovati u ljubav, a još njihovih fotografija pogledajte u nastavku.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!