Medicinska sestra. Brenda Blej iz Kalifornije na TikToku otkrila je šta joj se dogodilo nakon što je prestala da ubrizgava injekcije botoksa u lice, što je radila poslednjih 20 godina.

Medicinska sestra je tada pokazala svoje čelo, demonstrirajući malo pokreta mišića između obrva i vrha glave.

„Prestala sam da ga koristim u oktobru, tako da je prilično nestao, ali primećujete da nemam pokrete mišića – jer ih nisam koristila toliko dugo“, objasnila je ona, prenosi Zadovoljna.

„Dakle, sada u osnovi obnavljam svoje mišiće“, dodala je.

Šta se desi kada se prestane sa botoksom posle 20 godina TikTok/nursebblay

Medicinska sestra je otkrila da oseća kako joj se pokretljivost i bore vraćaju, ali postepeno. U komentarima na njen video, TikTokerka je objasnila da ona povremeno pravi pauze od botoksa kako bi održala „mišiće aktivnim“ i „zadržala punoću“ na čelu.

Atrofija mišića se definiše kao „smanjenje veličine i trošenje mišićnog tkiva“. Dermatološkinja iz Njujorka Patriša Veksler objasnila je da mišići mogu atrofirati zbog „neupotrebe“ ako se botoks koristi dosledno bez ikakvih prekida.

Studija iz 2010. sa Univerziteta u Kalgariju otkrila je da životinje kojima je ubrizgan toksin doživljavaju slabost mišića u telu – čak i na mestima koja nisu ubrizgana botoksom. Međutim, još uvek treba da se uradi više istraživanja u vezi sa botoksom i atrofijom mišića.

Botoks – koji je takođe poznat po svom zvaničnom nazivu „botulinum toksin“ – je kozmetička injekcija koja privremeno opušta mišiće na licu, koristeći toksin koji se zove onobotulinumtokin-A za to, prema Klinici Mejo.

Ako prestanete sa tretmanima botoksa, vaše bore će se vratiti – ali mnogo sporije nego da niste ubrizgavali injekcije. Takođe se dodaje da botoks „obično ne izaziva veće probleme sa starenjem ili kožom, ili abnormalnostima“.