Posle lica, ruke su prva stvar koju primetimo na osobi. I ne samo to – ruke najčešće prve počnu da odaju znake starenja, pa je pravilna nega ruku i noktiju vrlo važna.

Žene vole lepe i negovane nokte i većina ulaže dosta truda da takve i imaju. Zato smo za vas pripremili 5 saveta kako da vam ruke i nokti uvek deluju lepo i negovano.

1. Izbalansirana ishrana

Nokti puno govore o našem zdravlju. Ukoliko je nokatna ploča gruba i ima neujednačenu boju, to može da znači nedostatak minerala, vitamina ili čak probleme sa jetrom. Kako bi nokti bili zdravi pored nege je potrebna i ishrana bogata masnim kiselinama, proteinima, vitaminima B,C,A , magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i cinkom.

Ovih sastojaka najviše ima u namirnicama kao što su: losos, spanać, brokoli, badem, jaja, žitarice, integralni hleb i plodovi mora.

2. Proverite kozmetičara

Ako odlučite da svoje nokte prepustite profesionalcima, prvo dobro proverite kome poveravate svoje ruke, ali i zdravlje. Manikir i pedikir vas izlažu riziku od infekcije, pa je vrlo važno da higijena bude na visokom nivou.

Nokti ne samo da štite ruke, već mogu biti i pokazatelji raznih zdravstvenih problema.
Shutterstock 

3. Birajte alternativu cigaretama

Bez obzira na to da li volite da svoj manikir prepustite profesionalcima, ili održavanje noktiju obavljate sami, ne zaboravite da su cigarete najčešći uzrok žutih noktiju koji, u najmanju ruku, izgledaju neprivlačno. Ukoliko ne želite da prestanete da pušite, prelazak na alternativu cigaretama, kao što je IQOS uređaj, je očigledno bolji način da se izbegnete pojavu žutila na noktima.

U cigaretama duvan se sagoreva, tako da stvara dim koji sadrži mnoge štetne sastojke. Kao alternativa izdvaja se IQOS uređaj koji zagreva duvan i time dovodi do stvaranja manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama. Pored toga, tokom korišćenja IQOS ne proizvodi vatru, pepeo i dim što čini da nokti ostanu uredni i negovani. Svakako, ne zaboravite da ni ovi proizvodi nisu bez rizika, jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost.

4. Redovna nega i kod kuće

Prvo i osnovno- zaboravite na grickanje noktiju i zanoktica! Nokti koji su krti, lako lomljivi, izgrickani ili grubi na dodir, nikome nisu privlačni. Da bi nokti bili zdravi, čvrsti i otporni, neophodna im je stalna nega. Pored stalne nege, važno je da zaboravite i na loše navike koje čine da nokti i zanoktice izgledaju neuredno, kao što je grickanje.

ulje za zanoktice.jpg
Shutterstock 

5. Dezinfekcija alata za nokte

I u salonu i kod kuće, vrlo je važno da se alat za manikir dezinfikuje između svake upotrebe kako biste smanjili rizik od infekcije. Metalne alatke (makazice, grickalice, itd.) operite sapunom, isperite i zatim obrišite alkoholom.