Merkur konačno započinje direktan hod 15. septembra 2023. godine nakon što je bio retrogradan od avgusta. Stacioniranje Merkura znači da više nemamo unutrašnje planete u retrogradnom položaju, a to će doneti veliki pomak u akumulaciji retrogradne energije koju smo osećali.

Retrogradni Merkur bio je u znaku Device, te su u fokusu bili nezavršeni poslovi i finansije.

Retrogradna energija može stvoriti utisak usporavanja, zbog čega se osećamo tromo, nesigurno i kao da se krećemo u krug. Ukoliko ste se u prethodnom periodu osetili umorno i dezorijentisano, kao da niste sasvim svoji, postoji velika verovatnoća da je to bilo zbog dejstva retrogradnog Merkura.

Merkur i Venera, koji su unutrašnje planete, retrogradni su od 23. avgusta, tako da smo verovatno stvarno osećali ovu energiju. Iako će Merkuru biti potrebno neko vreme da napusti svoju post-retrogradnu senku, trebalo bi da počnemo da osećamo oakšanje od bilo kakve spore stagnacije. Nastupa vreme olakšanja, jasnijih misli, povećane produktivnosti i manje zbunjenosti.

Ova 3 horoskopska znaka doživeće posebno pozitivnu promenu sa završetkom retrogradnog Merkura 15. septembra.

1. Ovan

Ako je retrogradni Merkur izazvao Ovnima nagle prepreke i izazove u njihovom profesionalnom životu, prestanak retrogradnog Merkura donosi im novi početak. Sada će imati priliku za brže napredovanje i ostvarivanje svojih ciljeva. Energija Ovna ponovno će procvetati, omogućavajući im da preuzmu inicijativu i postignu uspeh.

Gotov retrogradni merkur
Unsplash 

2. Blizanci

Za Blizance, prestanak retrogradnog Merkura donosi olakšanje i jasnoću u komunikaciji. Tokom retrogradnog Merkura, mogli su se osećati zbunjeno i neshvaćeno. Sada će se njihove poruke bolje razumeti, a ideje će brže teći. Očekuje ih razdoblje produktivnosti i uspešne saradnje s drugima.

3. Ribe

Ribe će osetiti duboko emocionalno olakšanje nakon prestanka retrogradnog Merkura. Tokom tog vremena, pripadnici ovoga znaka bili su u konfuziji sa svojim osećajima i ljubavnim odnosom. Sada će se njihova intuicija i emocionalna inteligencija ponovno istaći. Očekuje ih vreme za dublje razumevanje sebe i bliskih odnosa.