Suočeni s razmetljivošću i maksimalizmom temeljenim na XL logotipima koje zagovaraju pojedini luksuzni brendovi, postoji još jedna struja u najekskluzivnijoj modi koja zagovara estetsku diskreciju. Bezvremenski dizajn, bez vidljivih logotipa, razlikovni detalji i paleta boja u kojoj dominiraju neutralni tonovi definišu sliku integrisanu u prikriveni luksuz.

U prošlosti, što je tkanina bila šarenija i živahnija, to je njen nositelj imao bolji društveni položaj, ali čini se da je poslednjih godina situacija znatno drugačija. Modne piste, televizijske serije i uticajne žene potvrđuju značenje bež boje kao simbola moći u odevanju. Osim toga, ovaj element blizak najprofinjenijem minimalizmu kontinuirano jača na street style sceni.

Konzultantska kompanija za predviđanje trendova WGSN u prošlogodišnjem izveštaju već je naznačila potencijal palete neutralnih boja. Platforma je za ovu jesen/zimu predvidela uspeh bež nijansi sa živopisnim nazivima poput oat milk(kremaste bež) ili honeycomb (oker zemljane).

tamara kalinić rado nosi komade u bež boji
Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Ormar prepun bež komada

Među stilskim referencama koje savršeno oslikavaju ovakav tip garderobe nalazimo manekenku i poslovnu ženu Rouzi Hantington. Dovoljno je pogledati outfite koje deli na Instagramu i proveriti koliko je krem boja dominantna u njenoj garderobi.

Bež tako postaje sinonimom prikrivenog luksuza, bilo kroz torbe s potpisom brenda Bottega Veneta, čizme brenda The Row ili pletenu haljinu od kašmira brenda Loro Piana.

Uspehu ovog stila odevanja pridonele su i dame sa skandinavske street style scene predvođene Pernille Teisbaek, Dankinjom koja minimalističku estetiku prenosi i na područje uređenja interijera dizajnerskim nameštajem u neutralnim tonovima.

Zašto je bež boja novca, upitao se modni direktor britanskog izdanja magazina Esquirea, Charlie Teasdale, u junu 2020. Ovaj modni profesionalac aludirao je na veliku prisutnost ove nijanse na Nedelji muške mode.

Nekoliko sezona kasnije težina bež boje na modnoj pisti prestala je biti anegdotom postavši jednim od najmoćnijih trendova te parirajući stilskim hitovima poput sveprisutne ružičaste u nijansi fuksije, objedinjene u trendu barbiecore.