Online prodavnice smatraju se revolucionarnim poduhvatom u svetu trgovine i danas je malo onih koji mogu da zamisle svoj život bez njenih pogodnosti. Naročito je to slučaj u vreme velikih sniženja, a jedno takvo očekuje nas u petak povodom Black Friday-a.

Uz sva odlična sniženja koja su tu danas povodom Crnog petka, a polako dolazi još, lako je pasti u iskušenje dobrim ponudama i vratiti se kući sa kesama nepotrebnih stvari.

Šoping trikovi tokom crnog petka.
Shutterstock 

Sigurni smo da ne postoji čovek koji ne voli da uštedi, ali pre nego što odlučite da ogolite vaš novčanik trebalo bi dobro da promislite o svakoj stvari.

Black friday popusti zvuče zaista primamljivo, a ukoliko želite pametno da ih iskorisite pratite sledeća pravila kako biste mirne glave obavili šoping.

1. Prečešljajte orman

Prvi i najvažniji korak je da pre odlaska u kupovinu prečešljajte ormane. Nagomilanu odeću koju ne nosite mesecima poklonite, pa napravite spisak šta vam zaista treba. Tako ćete pouzdano izbeći "instinktivnu" kupovinu svega i svačega. I tako će sniženje opravdati svoj smisao.
Savet je i da sortirate odeću po kategorijama često i retko nosivo.
Jedna studija je pokazala da je želja za kupovinom novih stvari kod grupe koja se prisetila nedavno upotrebljenih predmeta bila 14% manja nego kod one koja to nije učinila.

Prečešljajte orman pre kupovine.
Shutterstock 

2. Odredite budžet

Pre odlaska u kupovinu, odredite budžet i držite ga se čvrsto. Bez obzira na to koliko je nešto sniženo, ne znači da vi to možete sebi da priuštite. Tako ćete izbeći grižu savesti kada vas prođe šoping groznica ili napad panike kada računi od kreditne kratice dođu na naplatu. Sa sobom uvek nosite gotovinu, tako vam se neće dogoditi da prekoračite limit.

3. Spisak neophodnih stvari

Nakon što ste ustanovili šta vam treba i temeljno istražili gde se nalaze najbolja sniženja – sve to stavite na papir. Ako već znate i u koji šoping centar idete, ili čak ako idete na više lokacija, utvrdite redosled radnji po prioritetu i tako ih stavite na spisak.
Znate i sami kako to ide, gužve budu velike, atmosfera napeta i svi nekud žure – te kupovina bez spiska samo može da vam oteža ovo iskustvo.

Spisak neopodnih stvari koje treba da kupite.
Freepik/gpointstudio 

4. Dobro isplanirajte kupovinu

Dakle, imate spisak predmeta na sniženju koje želite da kupite, ali je dobra ideja znati i gde tačno planirate da ih tražite. Lutanje po gradu i prolazak pored raznih prodavnica s velikim crvenim natpisima o sniženju, samo vas mogu dovesti u iskušenje da malo ‘zavirite’ i pretražite šta imaju u ponudi. Sve vas to može dovesti do neplanirane kupovine i vraćanja kući sa kesama onog što vam zaista nije potrebno.

5. Jeftino ne podrazumeva i neophodno

Zar nije najveće zadovoljstvo sezonskih popusta je kada kupite nešto što vam je zaista potrebno ili što već dugo želite i to još upola cene? Verujemo da ćemo se svi složiti da jeste. Zato, predlažemo da se pri dvoumljenju za određenu stvar upitate da li biste za nju platili punu cenu?

Dobro isplanirajte kupovinu.
Unsplash/ Jenny Ueberberg 

6. Ne gledajte nužno trenutno moderne komade

Da biste zaista uživale u povoljnim cenama za početak birate klasične, a ne komade koji su imperativ sezone koja je na izmaku.
Ako želite da imate nešto lepo, novo uvek imajte na umu da ćete to još malo moći da nosite i da zapravo sada kupujete komade za narednu jesen i zimu.

7. Zaključak

Kupovina stvari na sniženju zahteva mudrost i samodisciplinu. Nikada ne kupujte kao odgovor na emociju ili nagon. Sledite ove jednostavne savete koji će vam pomoći da nabavite samo ono potrebno, sačuvate novac i utrošite ga na neke druge, pametnije stvari.