Svakih nekoliko godina pojedini dizajneri obuće uspe nekako da ukrade naklonost ljubitelja mode, a ta slavna titula sada uverljivo pripada Amini Muadi. Njene cipele kao stvorene za zabave poslednjih meseci postale su nezaobilaznan model obuće u kolekcijama slavnih lepotica.

Brend dizajnerke rumunsko-jordanskog porekla Amine Muadi u samo nekoliko godina od osnovanja postao je sinonim za statement cipele.

Amina Muadi je rumunska dizajnerka poznata širom sveta.
Z.J / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Njene cipele s dodatkom geometrijske pete nalik čaši za martini danas je teško ne primetiti, a značajan proboj Muadi na svetskoj modnoj sceni zabeležen je 2019. godine.

U tom periodu su u njenim štiklama bajkovitog izgleda primećene zvezde poput it devojke Kendal Džener i ikone stila s Barbadosa, Rijane, s kojom je Muadi imala priliku i da sarađuje.

Kendal Džener u Amina Muadi cipelama.
TPeck / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Baš u jeku pandemije, kada su se svi priklonili ružnoj, a udobnoj obući, ona je ponudila vamp modele kojima je osvojila poznate – od Kim Kardašijan, preko Bele Hadid, Irine Šajk do Rijane.

Nakon saznanja da je za četiri godine zaradila 55 miliona dolara mnogi su počeli da se interesuju za to ko je ova mlada žena koja je uspela od sebe da napravi modnu instituciju.

„Kad sam imala devet godina, rešila sam da ću raditi u modnoj industriji. Stalno sam čitala modne magazine i pitala mamu kako da dobijem posao u modi. Očigledno ona nije imala pojma. Živeli smo u Jordanu i onda u Rumuniji, a to nije bilo baš otvoreno okruženje. Ipak, moje interesovanje je počelo tamo“, izjavila je dizajnerka.

Kada je odrasla, preselila se u Italiju gde se u Milanu upisala na Evropski institut za dizajn. Pre nego što je lansirala svoju liniju, radila je kao stilistkinja koja je usavršavala stajlinge u L’Uomo Vogue i GQ.

Njena ljubav prema obući – od patika preko najviših štikli koje je imala u svom ormaru, je podstakla da pokrene svoj biznis.

Njene cipele su tema razgovora modnih stručnjaka, a na Instagramu fanovi su opsednuti svakom Amininom novom objavom.

Dizajnerka je za Vogue podelila svoju filozofiju stila i objasnila zašto smatra da su cipele najmoćniji komad odeće.

Majka zna najbolje

"Kada smo živeli u Jordanu i Rumuniji, nisam bila mnogo izložena modi, tako da je moja glavna ikona stila bila mama. Uvek je bila elegantna i strastvena prema stilu. Gledala sam je kako se šminka, i kao sve devojčice, volela sam da oblačim njenu odeću. Probala sam njene cipele čak i kada sam jedva hodala u njima. Uvek je vodila računa o sebi, pazila kako se oblači, tako da je ona bila moj uvod u ovaj svet."

Cipele transformišu ženu, držite se toga

"Kada sam bila na fakultetu, bukvalno sav moj novac je odlazio na cipele. Očigledno mi je to bila opsesija. Mislim da je moje interesovanje proizašlo iz činjenice da su cipele skulpturalne, one su objekti. Možete ih izložiti na stolu ili polici i izgledaće dobro, ali su najposebnije kada ih probate, jer mogu da utiču na vaš stav. Koliko god tašna bila lepa, ona vam neće dati tu transformaciju. Prave cipele mogu učiniti da se osećate više kul, seksepilnije, oštrije ili ženstvenije, u zavisnosti od stila koji nosite. One imaju moć da promene vaše raspoloženje i promene, ne vašu ličnost, već vašu ličnost u tom trenutku. Mislim da su najmoćniji predmet u modi."

Amina Muadi štikle.
Instagram 

"Nakit takođe može da utiče na vaše raspoloženje. Može da vas učini glamuroznijom ili da se osećate lepše, posebno ako je blizu vašeg lica, ruku ili delikatnih delova tela. Privlači me instinktivno."

Lični stil nije fiksna stvar

"Dok sam odrastala, stalno sam čitala modne časopise i tu su bile sve te žene koje sam volela i kojima sam se divila, koje su pričale o svom stilu. Uvek sam se osećala frustrirano, jer koji je moj lični stil? Nemam ga. Veoma sam eklektična i stalno se menjam. Jednog dana ću želeti da budem elegantna, sledećeg ću želeti da budem ležerna – zavisi od mog raspoloženja. Vrlo brzo mi sve dosadi, pa ne želim da budem preterano klasična ili vezana za jednu stvar. Mislim da postoji DNK u načinu na koji sklapam autfite, ali volim da nosim kontrastne elemente. Ako ću da napravim elegantnan stajling, to mora da bude uz patike ili ću se obući sportski, a obuću visoke potpetice."

Amina Muadi dizajnerka cipela.
Cornel Cristian Petrus / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Oslonite se na ono što vam stoji

"Ne volim previše duge rukave i uvek više volim da su mi ramena gola. Moji prijatelji me zadirkuju zbog toga – uzmu svoje košulje i navuku ih preko ramena pa me imitiraju, ali ja volim da pokažem svoja ramena, tako mi je najprijatnije. Ne nosim stvari zbog kojih se osećam čudno ili mi ne stoje dobro. Tačka. Moda je više o tome šta dobro „radi“ na mom telu i čini da se osećam dobro. To bi mogla biti najlepša haljina, ali nije važno ako vam ne stoji dobro. Više sam zainteresovana da pronađem ono što mi dobro stoji i omogućava da budem najbolja."

Amina Muadi dizajnerka cipela koje nose slavni.
Instagram 

Aminu su pratili i tračevi

Pri kraju Rijanine trudnoće novinar iz Pariza objavio je tvit koji je pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama, a u kojem je sam izneo tvrdnju da je trudna pevačica ostavila Asap Rokija zbog prevare. Brzo se rasplamsala priča da je reper Rijanu prevario s dizajnerkom cipela Aminom Muadi, s kojom Riri redovno sarađuje.

Iako se danima niko od njih troje nije oglašavao, Amina je, usled glasina koje su otišle predaleko, uzela stvar u svoje ruke i putem društvenih mreža tvrdila da su glasine apsolutno lažne.

"Oduvek sam verovala da neutemeljena laž koja se širi društvenim mrežama ne zaslužuje nikakav odgovor ili pojašnjenje, pogotovo ako je toliko podla. U početku sam pretpostavila da ovaj lažni trač, izmišljen s lošom namerom, neće biti shvaćen ozbiljno", rekla je tada dizajnerka.