Nema sumnje da su haljine omiljeni komad s dolaskom letnjih dana. Međutim, moda često diktira trendove koje ne može ili ne želi svako da isprati. 

Tako su, primera radi, ovog leta više nego ikad u fokusu uski modeli, sa izrezima, u kojima se ne oseća svaka žena dobro, pogotovo ako smatra da nema liniju za ovako nešto. 

Srećom, na modnom radaru trendseterki nalaze se i drugačiji modeli koji su podjednako atraktivni, i rade upravo ono što većina žena želi - čine figuru vitkijom, struk tanjim, a stomak ravnijim. 

Tri su posebno popularna poslednjih meseci: drapirani, na preklop i sa "čvorom" sa prednje strane.

Drapirane haljine

Draping je tehnika koju je uvela Madelin Vionet i učinila je polaznom tačkom svog celokupnog kreativnog procesa. Proučavajući grčki hiton i koristeći prednosti evolucije tkanina, sa najfleksibilnijim predivima nastalim nakon Prvog svetskog rata, stvorila je autentična umetnička dela koja su definisala modu 30-ih i koja do danas inspirišu mnoge dizajnere.

Danas mnogi brendovi donose svoje predloge drapiranih haljina. Jacquemus nudi savršene krojne modele, Victoria Beckham ističe drapiranje na torzu, dok modna kuća Loewe, na čelu sa dizajnerom Jonathanom Andersonom, nudi haljine voluminozne draperije.

Drapirane haljine, osim što vraćaju ideju klasične elegancije, imaju izuzetnu snagu koju mnogi traže - željeni efekat 'ravnog stomaka'. Iz tog razloga su siguran izbor i jedna od najlaskavijih opcija, u maksi ili mini verzijama, kako za posebne prilike, tako i za ležernije događaje.

ZARA Drapirane haljine iz high-street prodavnice.

Haljine na preklop

Još jedan model koji je doživeo veliki come-back, ali iz '90ih. Neodoljivi modeli savršeno grle obline i ističu struk, ujedno dajući efekat ravnog stomaka, a slavne trendseterke kombinuju ih podjednako i sa patikama i sa visokim potpeticama. 

Ovog leta je takođe nikad veći izbor i kada je reč o dezenima, te je samo na vama da li ćete izabrati model sa tufnama, cvećem ili grafičkim elementima. Upravo ove šare i podešavanje "vezivanja" kriju "višak" i daju skladnu figuru.

3. Haljine sa "čvorom" ili vezivanjem na struku

Ovo je zapravo još jedna verzija drapiranja, ali na drugačiji način. Trenutno su modeli sa vezivanjem na struku, ili koji izgledaju kao da su sa prednje strane vezani u čvor jedni od najtraženijih, a ovako nešto idealan je izbor kada vam je bitno da zasijate, nevezano da li je reč o izlasku, venčanju, rođendanu, proslavi i slično.

Elegantni modeli savršeno kriju eventualne "mane" i daju figuru peščanog sata, skrivajući stomak i čineći ga ravnim.

Bonus video:

Bela haljina je trend leta Tiktok/loriharvey